Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су на сједници гласали за листе одборника за Скупштину града Источно Сарајево, чији резултати ће бити послати Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ, након чега се очекује њихова потврда.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић изјавио је новинарима да је било предложено шест листа, од којих је три предложио СНСД, по једну ДНС и СДС, те једна независног кандидата.

СНСД листа један, чији је носилац био Ведран Јованчић, освојила је пет гласова, листа два СНСД-а, чији је носилац Александра Дамјановић, освојила је три гласа, а трећа листа СНСД-а, чији је носилац Миљан Сладоје, освојила је три гласа.

ДНС – група одборника, чији је носилац листе био Александар Сладоје, освојила је четири гласа, док је СДС листа, чији је носилац Натко Суџука, освојила три гласа, а независни кандидат Дејан Шешељ један глас.

Јованчић је навео да је потребно сачекати потврде ЦИК-а, али вјероватно пет одборника који ће ићи у Скупштину града Источно Сарајеви су носиоци наведених листа, за које је данас гласано.

Иако је ово била једина тачка дневног реда сједнице, у актуелном часу, шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Натко Суџука /СДС/ покренуо је иницијативу у вези са спортом у овој локалној заједници, превенствено о стању у Рукометном клубу „Славија“ који је, како каже, готово пред гашењем.

Он је изразио наду да ће сви бити јединствени како би се пронашао начин да се сачува овај клуб, а самим тим и спортско друштво „Славија“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић /СНСД/ изјавио је новинарима да ова локална заједница и њено руководство неће дозволити да се угаси спортски колектив.

– Оправдавам, на неки начин, страхове који има Суџука, који припада политичкој партији која је, док је владала Источним Новим Сарајевом, дозвољавала да се гасе спортски клубови, али вријеме се промијенило. Општина Источно Ново Сарајево је прошле године издвојила 400.000 КМ за спортске клубове који су регистровани на подручју општине. Ове године је приједлогом буџета планирано 300.000 КМ – истакао је Катић.

Он је навео да је Рукометни клуб „Славија“ тренутно у ситуацији да је упитан његов останак у Премијер лиги, али да сигурно неће доћи до његовог гашења.

Катић је рекао да је општина у прошлој години издвојила 58.000 КМ за функционисање рукометног клуба, остала је још једна транша од 12.000 КМ, која би требало у наредним данима да буде уплаћена.

– Клуб је сада без Управе и ми у најкраћем периоду морамо да се састанемо, да изаберемо адекватну Управу и да завршимо ово првенство. Послије завршетка првенства, видјећемо у којем ће правцу да иде поменути клуб – истакао је Катић.

Катић сматра да Спортско друштво „Славија“ треба да функционише, али исто тако као и сви остали клубови.

– Ми ћемо сигурно да подржавамо све оне клубове који су регистровани у нашој општини, у складу са њиховим резултатима и активностима – поручио је Катић.

Катић је истакао да му је драго да се политика одборника СДС-а промијенила и што они сматрају да је Спортско друштво „Славија“ бренд града Источно Сарајево, јер то до сада нису показивали.

– Она средства која је град Источно Сарајево издвајао за Спортско друштво `Славија`, као и општине из његовог састава, изузев Источног Новог Сарајева, су била минимална или их није уопште било. Драго ми је да су кончано схватили да би требало да подржавају спорт у Источном Сарајеву – навео је Катић.

Суџука је реплицирао и рекао да се здраве иницијативе не требају политички бојити.

– Нисам ни у једном моменту увлачио политику у ову инцијативау, а начелник је ничим изазван обиљежио СДС као некога ко гаси клубове. Поред тога што то није тачно, веома је непримјерно и некултурно на овакав начин бјежати од проблема и скретати инцијативу. Кад се начелник већ позива на вријеме владавине СДС-а морао би да зна да је СД „Славија“ у том времену имало четири премијерлигаша, а питам га шта има данас? Ко је водио бригу о спорту у нашој општини у посљедљих 10-ак година. Данас је ево и тај један једини клуб који је био премијерлигаш пред гашењем. Опет позивам на политичко јединство када је у питању спорт у нашој општини. Треба заједнички дјеловати како би се СД „Славија“ и све њене секције вратиле на мјесто које заслужују, треба направити програме опоравка тих клубова и оспособити их за боље резултате. Треба будућим генерацијама обезбиједити услове за здрав развој и могућност успјеха у спорту, као и промоцију СД „Славија“, а тако и промоцију општине Источно Ново Сарајево.