Заборавите на говеђи одрезак, јер Бил Гејтс жели да тањир напуните синтетичким месом да бисте очували планету.

Суоснивач Мајкросотфа и филантроп заменили су говедину синтетичком варијантом, а у интервјуу за MIT Tech Reviev тврди да би то морале да учине и богате земље.

,,Иако биљна исхрана није одржива у „најсиромашнијих 80 земаља“, каже Гејтс, „мислим да би све богате земље требало да пређу на 100 одсто синтетичког говеђег меса. Можете се навикнути на разлику у укусу која ће временом бити боља. ”

У својој новој књизи каже да није тајна да индустрија узрокује накупљање челика и цемента, који трује планету, а то доприноси емисији стакленичких гасова. Поред тога, узгајане краве чине трец́ину свих емисија сточарске производње. Стога верује да треба нешто предузети.

“Рећи људима да више не можете имати краве био би политички непопуларан приступ. Због тога је, због здравља планете, најбоља опција прелазак на замене за месо”, рекао је милијардер.

“Месо узгајано у лабораторијама вероватно нец́е бити крајњи лек за климатску катастрофу. Не знам да ли ц́е икада бити економично. За месо у земљама са средњим и високим дохотком мислим да је то могуц́е, али је једно од питања која треба пратити и видети годинама. “, закључио је он.