Фото: ЕПА

Северна Кореја је покушала да дође до података о технологији вакцина против ковид-19 хакерским нападом на америчку компанију Фајзер, известила је новинска агенција Јонхап позивајући се на јужнокорејску Националну обавештајну службу (НИС), а преноси Ројтерс.

Компанија Мајкрофост је још у новембру саопштила да је регистровала покушаје севернокорејских, али и других хакера, које подржавају државне структуре, да украду драгоцене податке водећих фармацеутских компанија и истраживача који раде на развоју вакцине против ковид-19.

Подсетимо, Северна Кореја, која тврди да од почетка пандемије нема ниједан регистрован случај заразе коронавирусом, преко Глобалног савеза за вакцине (ГАВИ) затражила је вакцине протов ЦОВИД-19.

Иако је досад тестовима подвргнуто на хиљаде случајева, Пјонгјанг није потврдио ниједан случај заразе.

Северна Кореја је крајем јануара прошле године, након што је избила пандемија, у потпуности затворила своје границе и забранила међународна путовања.

Лист ”South China Morning Post” у марту је јавио да је око 200 севернокорејских војника умрло од заразне болести ЦОВИД-19, а да је неколико хиљада људи у карантину.