Фото: Митрополија Дабробосанска

У недјељу, 7. фебруара 2021. године и на дан успомене св. Григорија Богослова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у манастиру Кнежини на Романији, а уз саслужење протојереја-ставрофора Илије Чупића и Младена Видаковића те ђакона Будимира Гардовића и Томислава Пајевића.

У току свете архијерејске литургије Високопреосвећени Господин Хризостом рукоположио је у чин презвитера ђакона Томислава Пајевића из Сокоца.

У бесједи на јевађелску тему: ‘‘Исусе, сине Давидов, помилуј ме“ Високопреосвећени је истако потребу вјере и истрајности у вјери у ове дане болести, пандемије, итд. “…… Чусмо како му народ говораше “дај умукни већ једном“, а слијепи још више викаже: Исусе, сине Давидов, помилуј ме! Он зна и исповједа да је тај Који пролази поред њега СПАСИТЕЉ и ИСКУПИТЕЉ свијета, јер име Исус то значи! Он зна и исповједа да је Он из коријена Ијесејева, односно Давидова и зато га назива сином Давидовим…. Један слијеп човјек, који никада није видио Исуса из Назарета исповједа Га као Спаситеља и Искупитеља. Знао је слијепи као и сав јеврејски народ да ће у последње дане доћи Спаситељ који ће избавити синове ВЈЕРЕ од потпуног отпада и прихватања грчко-римске религије, али и да ће спасити род људски од гријеха, смрти и ђавола. На жалост у вријеме доласка Господа Исуса Христа било је мало оних који су вјеровали у пророштва и божанска обећања. Зато св. Јован Богослов и говори о томе како Исус својима дође и његови га не примише, не познаше Га, већ Га као непотребни камен храма одбацише. Али, Бог управо од слијепог Вартимеја и њему сличних слијепих и болесних чини чуда и они га препознаваху и исповјдаху………….“