Аустроугарска монархија важила је за једну од највећих сила на европском тлу с краја 19. и почетка 20. века. Њен распад почео је убиством престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године.

Аустроугарска монархија настала је 1867. године. Распала се након Првог светског рата који је сама започела напавши Србију. Када би се после тачно 100 година обновила, данас би изгледала овако.

Била би то друга највећа држава у Европи, одмах иза Русије. Обухватала би 13 земаља, укључујући и делове Србије. Имала би 69 милиона становника, док би више имала само Немачка и Русија.

Пре 100 год. Аустрија и Мађари чинили су 43% становништва, данас би та бројка била 27%. Уз Беч и Будимпешту, највећи градови царства били би Праг, Загреб и Краков. Грађани данашње Аустроугарске споразумевали би се на 13 језика.

Економско гледано била би 30. најбогатија држава. Просечан Аустроугарски грађанин живео би као просечан данашњи Чех.

Војни буџет био би 12 милијарди, а војска би бројала 188.000 војника. По броју људства, била би испред свог некадашњег савезника Немачке. Католици би чинили 44% становника православци 18%, а протестанти 4%.