Саобраћај се у Републици Српској и ФБиХ одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, а у вишим планинским предјелима и преко превоја могућ је наилазак на поледицу, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

У усјецима и поред камених косина учестао је одроне земље и камења на коловоз. Возачима се савјетује максималан опрез и да на пут не крећу без зимске опреме, која је и законски обавезна.

Због сњежних сметова и даље је затворен регионални пут Улог-Кланци преко превоја Морине, те на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу регионалног пута Угљевик –Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, а препоручују се алтернативни правци.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела „Ћубић“, из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут „Девети јануар“ и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, док је саобраћај обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

У току су радови на регионалним путевима Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

На релацији међуентитетске линије Бањ Брдо-гранични прелаз Рача кретаће се превоз вангабаритног терета, па се возачима скреће пажња да возе опрезније.

Због изградње мини-хидроелектране измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код „НИС петрол“ пумпе у Трну саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два- Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер нема дозвољену носивост.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ коловоз је јутрос претежно мокар, а угаженог снијега има на дионицама Ливно-Купрес и Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен /Прозор-Јабланица/ па путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила преко 7,5 тона, осим аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима: Ступари-Живинице, Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

На прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ је отворила границе према: Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар /ПЦР/ тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.