Мљекари са подручја општине Соколац су у 2020. години испоручили 3.152.000 литара млијека мљекарама „Пађени“ и „Милкос“, а према ријечима вишег стручног сарадника за пољопривреду Славише Кнежевића, произведено је више од 570.000 литара у односу на 2019. годину.

– Производња млијека се повећала у претходној години највише што је млијеко једини пољопривредни производ за који се унапријед зна цијена и откупљивач. Редовни су рокови плаћања за преузето млијеко, али и исплаћивање премија за млијеко од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Могло би се рећи да су мљекари презадовољни сарадњом са мљекарама, ево примјер мљекаре „Пађени“, која исплаћује преузето млијеко прије 5. у мјесецу, а има и додатну премију на квалитет млијека – додао је Кнежевић.

Локална заједница је стално на располагању пољопривредним произвођачима, нарочито у овом зимском периоду. Редовно се одржавају и чисте путни правци, настоји се да ниједан дан откупљивач не дође у ситуацију да не може доћи да преузме произведене количине млијека.

Апелује се на испоручиоце електричне енергије да буде што квалитетније снабдјевање струјом, али то у зимском периоду и није толико алармантно колико у љетном, када се не могу укључити лактофризи – казао је Кнежевић.

Од укупно 208 произвођача млијека са подручја општине, њих осамдесет одсто остварује премију захваљујући квалитету млијека. При том, треба нагласити да је око 180 произвођача редован испоручилац, док остали испоручују само када остваре тржишне вишкове млијека.

Кнежевић наглашава да је ријеч о сировом млијеку за продају и да се поред наведених испоручених, велике количине млијека користе за потребе у домаћинству, одгој телади, за производњу брендираног романијског скоруп-кајмака, али и за продају „на кућном прагу“, тако да је производнња млијека на подручју општине Соколац у протеклој години много већа од 3.152.000 литара. Од соколачких произвођача млијека, мљекара „Пађени“ из Билеће је откупила 2.425.000, а мљекара „Милкос“ из Сарајева 727.000 литара.

– Највећи произвођач млијека у прошлој години је привредно друштво Фарма крава „Романија” – ТЦ „Зона” која је узела у закуп Гласиначко поље, купила Фарму и ту је сточни фонд око 60 музних грла, а испоручили су 179.000 литара. Од појединачних произвођача, Јања Лиздек са Равне Романије је предала 139.500 литара млијека, затим Никола Ђерић са 107.000 и Бојан Обрадовић са 105.000 литара, оба из Соколовића, Милан Добриловић 63.900, потом слиједе Сњежана Батинић, Саша Каповић, Давор Орашанин, Никола Зорановић, Јована Солдар и Златко Дебелногић, који су испоручили више од 50.000 литара млијека у прошлој години – појаснио је Кнежевић.

Један од већих произвођача млијека је Саша Каповић, који је истакао да се овим послом бави око петнаест година. Његова мала фарма броји десет грла, а у прошлој години је мљекари „Пађени“ испоручио око 60.000 литара млијека.

– Задовољан сам сарадњом са мљекаром, немам никаквих примједби, редовни су у исплати и нема кашњења. У овој актуелној ситуацији са вирусом корона, придржавали смо се сви предложених епидемиолошких мјера. Возачи и људи из стручне службе приликом преузимања млијека уредно носе маске све вријеме – рекао је Каповић.

Каповић је изразио незадовољство јер је премија коју обезбијеђује ресорно министарство са 30 смањена на 25 фенинга, што је за његово имање губитак од 3.000 КМ на годишњем нивоу.

– Нама је једина зарада премија, јер млијеко се продаје по цијени од 55 до 60 фенинга и то нам покрива неке трошкове око кабасте хране, струје и воде. За ових 3.000 КМ, у љетном периоду могу да купим дохрану кравама за неких пет мјесеци. Од тога, каква зима буде, зависи и колико ће требати за прехрану стоке и набавку дохране. Јесен је послужила фармере, али прољеће и љето су каснили, били су кишни, у септембар се ушло са кошевином, због тога је квалитет сијена смањен, јер није могло да се коси на вријеме – истиче Саша Каповић.

Млади пољопривредник из села Озерковићи Никола Зорановић, посао са производњом млијека је наслиједио од оца. Њихова фарма броји петнаест грла, а са производњом млијека су почели 2004. године.

– Отац је ратни војни инвалид, остао је без посла, одлучио је да се врати на село и да почне са продајом млијека. Почело се са три грла, у то вријеме није било неког озбиљног откупа млијека и стално су се мијењали откупљивачи. Није била редовна исплата испорученог млијека све док се није појавио билећки „Пађени“ – истакао је Зорановић.

Он додаје да имање гдје држе стоку је погодно за испашу, међутим нема много обрадиве површине која би се искористила за кошење траве и прикупљање сијена.

– За ријешавање тог проблема, узимамо ливаде под закуп и косимо. У Гласиначком пољу смо узели једну парцелу од 80 дунума, тако да смо за зиму обезбиједили довољно сијена, а сточну храну купујемо у Ветеринарској станици – појашњава он.

У село Озерковићи је прошле године стигла вода, што је много унаприједило и олакшало живот на овом простору.

– За ових 16 година, на разне начине смо се сналазили за воду, оближњи бунареви, чатрње, довозили смо воду и са цистернама. Од 28. маја прошле године, за нас је наступио могло би се рећи препород, стигла нам је вода у село, снабдјевање је редовно и ријечима се не може описати олакшица, једноставно, село је оживјело – додаје Зорановић.

Према његовим ријечима, у текућој години, планирају да прошире број грла на 20, а тиме ће производња млијека са њихове фарме бити још већа.

Из Одјељења за пољопривреду општине Соколац, позивају све пољопривредне произвођаче са подручја општине, а који имају регистровано пољопривредно газдинство у АПИФУ, да је неопходно да ажурирају своје податке, најкасније до 15. маја ове године.

По правилнику о подстицајима у пољопривреди који прописује ресорно министарство, било који подстицај који пољопривредни произвођач жели остварити током године, неће бити могућ ако није на вријеме ажурирао податке, без обзира ако је пољопривредно газдинство регистровано. Нацрт правилника је већ изашао, гдје су већ предвиђена средства за набавку нове механизације, за изградњу објеката везаних за пољопривредну производњу, за регресирање дизел горива, за узгој, јуница, оваца и узгој свиња који на нашим просторима и није баш развијен. Боље је кренути раније са ажурирањем података, да се избјегну гужве и не чекају посљедњи дани наведеног рока – нагласио је виши стручни сарадник за пољопривреду општине Соколац Славиша Кнежевић.

Соколачки мљекари годинама уназад биљеже рекордну производњу млијека, тако је у 2019. години испоручено 2.587.000, у 2018. 2.557.000, 2017. 2.094.000, 2016. 2.135.000, а 2015. године 1.616.000 литара.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.