Поводом свакодневних притисака, пријетњи и бескрупулозних лажи од стране челних људи општинског одбора СНСД-а Соколац, осјећам потребу и обавезу да као главни и одговорни уредник портала ,,Соколац-срце Романије“ јавност упознам са сљедећим чињеницама:

Наиме, дана 21.1.2021.године одржана је Конститутивна сједница Скупштине општине Соколац, уживо текстуално преношена на званичном веб сајту општине Соколац (https://www.opstinasokolac.net/2021/01/21/konstitutivna-sjednica-so-sokolac-iz-minuta-u-minut/) и без иједне примједбе било које од заинтересованих страна, тј. политичких партија.

Након завршене Конститутивне сједнице Скупштине општине Соколац, услиједила су два саопштења за јавност, и то Општинског одбора ДЕМОС Соколац и Општинског одбора ДНС Соколац. Оба саопштења су уредно објављена на порталу и фејсбук страници општине Соколац и као таква изазвала велику пажњу наших читалаца и суграђана.

Како се садржај тих саопштења није свидио челним људима Општинског одбора СНСД-а Соколац, а посебно оно које је на мејл адресу редакције достављено од ОО ДНС Соколац услиједили су индиректни и директни притисци, на мене као главног и одговорног уредника, да се саопштења повуку и избришу са портала и друштвених мрежа. Након неколико сати промишљања и на крају молбу Начелника општине Соколац Милована Бјелице, то је и учињено. При томе, морам да нагласим да се начелник Бјелица ни у ком случају не мијеша у уређивачку политику портала, осим у дијелу који се тиче промоције активности и рада Општинске управе Соколац, што је између осталог и главни циљ портала током претходних осам година.

У супротном, како ми је речено, поједини новоизабрани одборници поднијели би захтјев за гашење портала ,,Соколац-срце Романије“, који је иначе од 2016.године у приватном власништву и који је као такав бесплатно уступљен Општини Соколац и ЈП ,,Инфо центар” Соколац на неодређен временски период. Укупан трошак који општина Соколац има на основу тог кориштења је 545 КМ годишње на име закупнине хостинга и домена. Сви приходи, који нису велики, а који су остварени током осам година, колико портал постоји, уплаћени су на рачун ЈП ,,Инфо центар“ Соколац, чији новинари крајње поштено, објективно и одговорно преносе информације са наше општине. Јавност не треба да подсјећам на чињеницу да се до 2012.године из Сокоца могла прочитати само вијест из рубрике ,,црна хроника“, а да веб сајт општине Соколац у вријеме владавине СНСД-а (2008-2012) практично није ни постојао.

У каквим медијским ,,слободама“ живимо, довољно говори и то да један општински одбор политичке партије, уцјенама ултимативно тражи уклањање саопштења друге политичке партије. Незабиљежено и несвакидашње.

Међутим, појединцима вођеним искључиво личним интересима, ни повлачење тих саопштења није било довољно, па су током данашњег дана притисци настављени и јавно, путем разних порталоида без импресума, пријетећих порука са лажних профила (са којима ћу упознати све надлежне државне органе), као и на званичној фејсбук страници ОО СНСД Соколац, гдје је објављено сљедеће:

Из приложеног се може видјети, да се као главни и одговорни уредник портала ,,Соколац-срце Романије“ теретим да управљам и фејсбук страницом Соколац. И то није први пут да се спиновима нарушава углед и част како мене, тако и моје породице. Тако је било прије и током прошлогодишње изборне кампање када сам у више наврата избјегао физичке насртаје и сачекуше истомишљеника г-дина Јоловића. Тако сам, 19.септембра прошле године на стадиону ,,Бара“ уз пријетње смрћу физички нападнут од лица И.Д. а повод за то је била, вјеровали или не, блокада поменуте особе на фејсбуку начелника Бјелице, о чему  постоји и полицијска забиљешка. Притисци и пријетње настављени су и током саме изборне кампање, и то прије свега због текстова објављених на порталима ,,Исток“ и ,,РТВ БН„. То и даље међутим није било довољно мрачним и језивим структурама окупљеним око ОО СНСД-а Соколац, па су ме по пријави лица Н.М., П.Б. и В.Р. у својству свједока саслушали 8.октобра 2020.године у Тужилаштву Босне и Хецреговине, ради давања исказа у предмету ,,Новосеоци“, који се бави дешавањима у периоду 1992.године када сам имао свега шест година.

Све до сада сам ћутао, не обазирући се на те лажи, али овај пут сам одлучио да правду и истину потражим на Суду.

Господину Милану Јоловићу, коме је очигледно портал ,,Соколац-срце Романије“ велика препрека у остварењу његових политичких циљева, све наведено није било довољно па је против мене поднио пријаву у Полицијској станици Соколац, у којој сам у својству свједока најприје приведен пред очима двоје малољетне дјеце, затим и саслушан у касним вечерњим сатима 22.јануара. Разлог томе је текст објављен на фејсбук страници Соколац, са којом немам никаквих додирних тачака. Полицијским службеницима ПС Соколац се захваљујем на коректном и фер понашању јер и они морају извршавати своје радне обавезе.

Господин Милан Јоловић, самопрозвани предсједник ОО СНСД-а Соколац, који је и наручилац бројних спинованих текстова који се пласирају нашим суграђанима, имаће прилику да у надлежним државним институцијама докаже наводе и клевете објављене 21.јануара и 10.новембра на званичној фејсбук страници ОО СНСД Соколац.

У супротном, уколико се ови наводи и клевета покажу неистинитим, од свих надлежних институција тражићу јавно извињење поменутог општинског одбора и исплату надокнаде за штету, коју ми већ дужи временски период наносе разни плаћеници г-дина Јоловића – од Дервенте до Сокоца.

Узгред, за сво то вријеме на разним страницама друштвених мрежа, (као нпр. инстаграм страница Соколачки забавник коју уређује и води В.С. близак род директора ШГ ,,,Романија“ Соколац Страхиње Башевића) а по налогу ,,часног и поштеног“ г-дина Јоловића пласирају се најогавније лажи и измишљотине на рачун наших неподобних суграђана, а посебно на рачун легално изабраног начелника Милована Бјелице. Какво лицемерје!

Г-дине Јоловићу, од када сте се вратили у Соколац, одлично су ми познате Ваше насилне методе према неистомишљеницима, о којима никада нисмо извјештавали јавност. Од шамарања до гажења. Данас ипак примјећујем, да смо у томе погријешили јер насилништво изгледа узима маха. То што сте били активан учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, и на чему Вам хвала, не даје Вам за право да таквим методама утјерујете страх у кости нашим суграђанима. Питање је само, ко је следећа мета и онај кога треба смирити и ућуткати? Ипак, на сву срећу, а вјерујте ми на ријеч постоје многи у Сокоцу који се не плаше таквих добро испробаних метода.

И за крај желим да Вам упутим један практичан савјет. Умјесто што се бавите тривијалним стварима какве су објаве на друштвеним мрежама, боље би било да засучете рукаве и почнете испуњавати бројна обећања дата нашим суграђанима у јесен, господње 2020.године, а ја ћу се потрудити да све добре ствари урађене за наш Соколац адекватно промовишем и на порталу који тако жарко желите да угасите/преузмете.

Вријеме је да се ствари изведу на чистац и једном за свагда утврди да ли ја пишем текстове и управљам озлоглашеном фејсбук страницом Соколац. До тада, г-дине Јоловићу даље од мене и моје породице, јер како каже Исусова метафоричка изрека „Ко се мача лати, од мача ће и погинути“.

Главни и одговорни уредник
Драган Реновица

Рођен 17. децембра 1986. године у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршио у Сокоцу. Године 2011. дипломирао на Факултету за информатику и рачунарство, Универзитета Сингидунум у Београду, те стекао звање дипл.инжењер пословне информатике. Од 2012.године главни и одговорни уредник портала "Соколац-срце Романије".