Ученици II-6 одјељења ОШ “Бранко Радичевић“ у Бањалуци данас нису сјели у школске клупе. Друго полугодиште почело је бојкотом родитеља због промјене учитељице Неде Мићић. Бојкот ће трајати и сутра. Неће одустати од захтјева да њихову дјецу поно учи учитељица Неда Мићић.

„Садашња учитељица је била замјена, ради у овој школи четири године. Ради по уговору на одрђено вријеме и сваки пут је била на конкурсима најбоља, све до овог конкурса када је требало да је приме за стално“, каже Александар Кисић, родитељ једног од ученика II-6 одјељења ОШ “Бранко Радичевић“.

Подршку родитељима II-6 одјељења пружили су и родитељи ученика Б-3 одјељења ове школе, који су раније бојкотовали наставу због сличне ситуације. Тврде да је у овој школи одавно на снази страначко запошљавање.

“Они који су ову причу започели по питању политичког запошљавања учитељица за шта имамо доказе, на крају крајева имамо и признање наше учитељице они одбијају да се по том питању огласе и било шта ураде“, каже Милица Малешевић, родитељ једног од ученика Б-3 одјељења ОШ “Бранко Радичевић.

Родитељи су написали петицију и предали директору школе. Директор Синиша Рендић како су нам рекли у телефоснком разговору слави и данас није у школи. У писменом одговору родитељима је навео да је тренутна учитељица имала највише бодова на конкурсу и да је све урађано по закону.

“Досадашње искуство је показало да су у раду школе промјене наставног кадра веома честе, те да је јако мали број одјељења која нису прошла кроз таква ситуације. Исто тако смо и свједоци да ученици основно-школског узраста, горе поменуте ситуације превазилазе без потешкоћа, уз веоам брзу адаптацију на промјене, уз подршку просвјетних радника и свакако родитеља“ – наводи се у одговору директора ОШ “Бранко Радичевић“.

Из ресорног министарства поручили су да не могу врштити утицај на школе приликом пријема и распоређивања радника. Евентуалне неправилности кажу утврђује просвјетна инспекција.

“Лице које сматра да је дошло до повреде закона може се обратити надлежној инспекцији у року од три мјесеца од дана сазнања за учињену повреду, а најкасније у року од шест мјесеци од дана учињене повреде, што је такође прописано законом“, одговорили су из Министарства просвјете и културе РС.

Родитељи ученика II-6 разреда обратили су се и Инспкеторату РС. У Инспекторату РС потврђено нам је да су запримили поднесак родитеља. Инспекција још није била у контроли. План је да то буде наредних дана и тада ће како су нам рекли имати одговоре на сва питања.