Многе дјевојке интересује када је право вријеме да оду на први преглед код гинеколога. У тексту који слиједи, др Драган Ковачевић, специјалиста гинекологије и акушерства, упознаје вас са свим оним шта треба да очекујете током посјете. Надамо се да ће вам тако бити лакше током првог прегледа, да ћете бити спремнији и сигурнији у себе.

Посјета гинекологу једном годишње представља један од начина бриге за своје здравље, поготово ако сте сексуално активни. Редовне контроле помажу да очувате ваше репродуктивно здравље. Превенцијом можете спријечити многе болести и непријатности које могу да услиједе. Стога, веома је важно да упознате своје тијело, да научите да га разумијете како бисте на вријеме могли да откријете било какве промјене.

ОДЛУКА О ПРВОМ ПРЕГЛЕДУ И КОД КОГ ГИНЕКОЛОГА ЋЕТЕ ГА ОБАВИТИ ЈЕ ПРИВАТНА СТВАР И ЛИЧНИ ИЗБОР. ПОСТОЈЕ ЛИ СИТУАЦИЈЕ У КОЈИМА ЈЕ НЕОПХОДАН ПРЕГЛЕД?

Др Драган Ковачевић: Низ је ситуација од којих су сљедеће: ако је особа напунила 16 година, а још није добила прву менструацију или 18 година, а још никада није била код гинеколога а постала је сексуално активна или то ускоро планира; ако је постала сексуално активна, а изостала је менструација или иста траје дуже од девет дана. Затим ако има болне грчеве у доњем дијелу стомака који не пролазе или обилан секрет из вагине или ако размишљате о томе да почнете да користите антибеби пилуле или неко друго контрацептивно средство. Још један разлог је да се тестирате на сексуално преносиве инфекције и да сазнате како да се заштитите од њих. У сваком случају, долазак код гинеколога не значи да се мора обавити и преглед. Увијек можете отићи да се распитате о свему што вас интересује, да добијете било коју информацију из области репродуктивног здравља.

ЧЕСТО ЧУЈЕМО ПИТАЊЕ: ДА ЛИ СУ БОЉИ МУШКАРЦИ ИЛИ ЖЕНЕ ГИНЕКОЛОЗИ?

Др Драган Ковачевић: Потпуно је свеједно, важно је да је љекар довољно стручан и искусан у свом послу. Дјевојкама је можда лакше да разговарају са женом и мање им је непријатно да се скину пред женским гинекологом. Свакако не треба имати предрасуде.

КАКО СЕ ПРИПРЕМИТИ ЗА ПРЕГЛЕД?

Др Драган Ковачевић: Када се заказује преглед, треба водити рачуна да то не буде у периоду када имате менструацију, јер то није најповољнији период да се обави вагинални преглед. Потребно је избјегавати сексуалне односе 24 часа прије прегледа.

Када се туширате, користите само благи сапун и воду. Неки пудери и креме које користите у предјелу гениталија могу да утичу на резултате тестова који ће се урадити.

Обуците удобну одјећу коју брзо и лако можете да скинете са себе и поново обучете.

Ако осјећате нервозу, поведете неког као подршку.

КАКО ТЕЧЕ ПРОЦЕС ПРИ ДОЛАСКУ У ЗДРАВСТВЕНУ УСТАНОВУ?

Др Драган Ковачевић: Када дођете у здравствену установу предајете своју овјерену здравствену књижицу. Медицинска сестра узима и отвара здравствени картон у који се, приликом сваке ваше посјете гинекологу, уписују све информације о вама и резултати гинеколошког прегледа. Све што причате са гинекологом, као и сви ваши налази, су повјерљиве природе и све остаје између доктора и пацијента. Гинеколог прво узима ваше податке. То су стандардна питања: име и презиме, колико имате година, као и због каквих тегоба или разлога долазите на преглед. Након тога поставиће вам питања о вашој и породичној медицинској историји, као и о вашем менструалном циклусу. Најбоље би било да прије доласка припремите одговоре на њих, како би били спремни и тиме олакшали ту процедуру.

КОЈА СУ ТО УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА КОЈА ЋЕ ГИНЕКОЛОГ ПОСТАВИТИ?

Др Драган Ковачевић: Прије самог прегледа, гинеколог може да вам постави низ личних питања о сексуалном искуству и начину исхране. Ово су можда питања због којих ће вам бити мало непријатно, али будите сигурни и имајте повјерења у свог гинеколога да ће информација коју пружите остати строго међу вама. Гинекологу је ова информација важна да би правилно процијенио здравствено стање пацијена. Нека од питања које гинеколог може да постави су: Да ли имате необична пробадања, грчеве, болове или пецкање у гениталној области¬? Да ли током сексуалног односа осјећате нелагодност или болове? Да ли сте некад имали неку сексуално преносиву инфекцију? Интересоваће га ваше искуство са физичким тренинзима, пушењем, дијетама или коришћењем алкохола.

КОЈА СУ ТО ПИТАЊА КОЈА ПАЦИЈЕНТКИЊЕ МОГУ ПОСТАВИТИ СВОМ ГИНЕКОЛОГУ?

Др Драган Ковачевић: Немојте да се плашите да поставите неко питање свом гинекологу. Имајте на уму да је гинеколог ту да одговори на сва ваша питања. Нека од њих су: Како могу да се заштитим од сексуално преносивих инфекција? Да ли је вагинални секрет нормална појава? Да ли је нормално да су ми груди некада осјетљивије или да при додиру осјећам грудвице или избочине? Шта могу да урадим да се ослободим јаких грчева током менструације? Да ли је вагинални преглед болан? Који су најбољи начини контрацепције? Како се обављају тестови на сексуално преносиве инфекције? Да ли је потребно да урадим тест на ХИВ? Како се он ради?

ПРЕГЛЕД ГРУДИ ЈЕ ВЕОМА ВАЖАН ЗАТО ШТО ЈЕ ТО НАЧИН НА КОЈИ СЕ ЈЕДНОСТАВНО ОТКРИВА РАК ГРУДИ ИЛИ НЕКА ДРУГА ПРОМЈЕНА У ГРУДИМА. КАКО ОН ТЕЧЕ?

Др Драган Ковачевић: Гинеколог ће пажљиво рукама прегледати груди, лагано притискајући дио по дио кружним покретима, обраћајући пажњу на то да ли постоје неке избочине или грудвице. Притиснуће брадавице да провјери да ли се из њих лучи неки секрет. Обратиће пажњу и на величину и облик груди. Веома је важан и самопреглед груди. Можете затражити од свог гинеколога да вас научи како се он обавља. Тада се можете редовно прегледати и на тај начин спријечити кашњење дијагнозе и неког тежег обољења.

ШТА ПОДРАЗУМИЈЕВА ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД?

Др Драган Ковачевић: Жене и дјевојке које су сексуално активне требало би бар једном годишње да оду код гинеколога на преглед. Редовни гинеколошки прегледи су веома важни јер се тако на вријеме могу примијетити и најмање промјене које указују на болест репродуктивног система, а самим тим се могу брзо и успјешно лијечити.

Гинеколошки преглед се састоји из прегледа спољних гениталија и вагиналног прегледа. Вагинални преглед се састоји из прегледа под спекулумом и бимануелног прегледа.

Приликом вагиналног прегледа гинеколог ће узети узорке за разне тестове као што су Папаниколау тест, или преглед вагиналног секрета. Ове методе су неопходне како би ваш гинеколог могао да прегледа ваше спољашње и унутрашње гениталне органе.

КАКО СЕ ОБАВЉА ПРЕГЛЕД СПОЉАШЊИХ ГЕНИТАЛИЈА?

Др Драган Ковачевић: Да би се обавио овај преглед, гинеколог ће вас замолити да легнете на гинеколошки сто са ногама подигнутим на подупираче. Прије тога ћете скинути доњи дио одјеће. Гинеколог ће вам затим погледати спољашни отвор вагине, мале и велике усне, клиторис, како би истражио да ли постоји црвенило, иритација, секрет, цисте или нека друга необична промјена.

Непосредно прије овог прегледа гинеколог ће вас замолити да се потпуно опустите. Током овог прегледа гинеколог користи инструмент који се зове спекулум (облика пачијег кљуна), а направљен је од метала или пластике. Спекулум служи да се њим одмакну зидови вагине један од другога, што му омогућује да види унутрашњост вагине и грлић материце и да узме различите узорке за тестове. Стављање спекулума није болно и том приликом можете осјетити малу непријатност или хладноћу, ако је спекулум од метала. Што сте опуштенији, то је мање непријатно. Дрвеним штапићем, на чијем се једном крају налази комадић вате, гинеколог ће вам узети узорак за Папаниколау тест или евентуално микробиолошки налаз. Овај узорак се односи у лабораторију на анализу.

ШТА ЈЕ ПАПАНИКОЛАУ ТЕСТ?

Др Драган Ковачевић: То је релативно једноставна метода и траје само неколико минута. Папаниколау тест обично се обавља једном годишње током редовног гинеколошког прегледаа а први пут се ради код пацијенткиње код које је прошло 3 године од почетка сексуалне активности. Овај тест не може да се ради у периоду менструације. Он служи да се открију пријеканцерозне и канцерозне промјене на грлићу материце, односно да се пронађу евентуално промијењене ћелије.

КАКО СЕ ОДВИЈА ДАЉИ ПРЕГЛЕД?

Др Драган Ковачевић: Слиједи Бимануелни преглед којим се провјерава стање и положај ваших јајника, јајовода и материце. Гинеколог ће вам пажљиво ући са једним или два прста у вагину, а другом руком ће споља притискати стомак. Тиме ће моћи да осјети ваше унутрашње органе (материцу, јајнике и јајовод). То не би требало да боли, али можда ћете имати непријатан осјећај. Ако вас негдје заболи, немојте стискати зубе него слободно реците, јер тај податак је гинекологу веома важан. Послије прегледа, моћи ћете опет да попричате са својим гинекологом и да питате све што вас занима. Распитајте се када ће ваши резултати бити готови и гдје и како можете да их преузмете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име