Предсједник ДНС Ненад Нешић, који је и посланик у Представничком дому ПС БиХ, затражио је данас од министра финансија и трезора у Савјету министара БиХ Вјекослава Беванде да му на првој наредној сједници, која ће бити одржана 11.јануара, каже да ли ће зауставити куповину зграде за Управу за индиректно опорезивање БиХ у Бања Луци.

“Сматрате ли као министар финансија да је морално да у вријеме пандемије вируса корона и тешке економске ситуације када је десетине хиљада људи остало без посла, а земља се задужује, Управа за индиректно опорезивање купује зграду у Бања Луци вриједну близу 100 милиона КМ?

С обзиром на то да је још у Буџету институција БиХ за 2018.годину планирано 37,5 милиона КМ за куповину зграде у Бања Луци, те да су та средства остала неутрошена, да ли ћете дати сагласност за издвајање још 60 милиона КМ за ову непотребну инвестицију или ћете, према члану 9. Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020.годину, предложити да се од куповине зграде одустане и да се тих 37,5 милиона КМ преусмјери на потребније пројекте“, навео је Нешић у свом посланичком питању.

Савјет министара је још 2018.године у буџету планирао 37,5 милиона КМ за куповину зграде за УИО у Бања Луци. Међутим, три тендера су од тада пропала јер наводно ниједан објекат није задовољавао услове.

Према писању медија, на четврти, последњи тендер, пристигла је само једна понуда у којој Миле Радишић своју зграду нуди УИО за износ од скоро 100 милиона КМ.

“Искрено се надам да у ово тешко вријеме министар финансија неће дати сагласност за ову куповину непотребног објекта и да ће тај новац преусмјерити привреди и на вакцинацију. Док су вакцине у цијелом свијету, ми гледамо из ћошка као сиромашни рођаци, што је недопустиво“, каже Нешић.