Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручује да 2021. година доноси велику наду и захваљује грађанима за „историјски напор“ у борби против епидемије, преноси ДВ.

„Ови дани и седмице – и ту нема шта да се уљепшава – тешка су времена за нашу земљу. И тако ће остати још дуже вријеме“, каже канцеларка Ангела Меркел у свом вјероватно посљедњем новогодишњем обраћању грађанима које се традиционално емитује на јавном сервису посљедње вечери у години.

Канцеларка додаје да је за људе који тугују за најближима или сами осећају посљедице вируса горак осећај када „неки непоправљиви негирају постојање вируса“.

„Теорије завере нису само неистините и опасне, оне су циничне и сурове према овим људима“, каже Меркел у говору чији се текст раније доставља медијима.

Меркел каже да је 2020. била година у којој су „многи превазилазили себе, а нису то оглашавали на сва звона“ – попут љекара и медицинских сестара у болницама и старачким домовима или војника који помажу у превазилажењу пандемије, продаваца, возача, поштара, васпитачица, наставника и полицајаца…

Почетак вакцинације је, како каже, нада на лицима.

„То су лица првих вакцинисаних, најстаријих и њихових његоватеља и његоватељица и медицинског особља“, наводи Меркел и додаје да ће се вакцинисати када дође на ред.

Како је Меркел одавно најавила политичку пензију послије избора на јесен 2021, овај њен 16. новогодишњи говор је вјероватно и посљедњи.

„Никада у посљедњих 15 година није нам свима заједно овако тешко пала стара година – а упркос бризи и скепси, никада нисмо са толико наде гледали у нову годину“, поручује њемачка канцеларка, наводи ДВ.