Министар одбране Србије Небојша Стефановић рекао је да ће Србија уступити дио вакцина против вируса корона и Републици Српској, ако их буде имала довољно.

– Ако будемо имали довољно шта би фалило да неки део вакцина уступимо и Републици Српској, ако они не успеју да набаве. Ваљда је наш основни циљ да заштитимо људе од заразе, да помогнемо – рекао је Стефановић.

На питање да ли у том случају очекује проблеме из Сарајева, Стефановић је одговорио да Србија никога није одбила ко год јој се обратио за помоћ, те додао да Београд хоће посебне везе са свима у БиХ.

– Наравно да волимо Републику Српску и свој народ, то нико не може да спречи. Али шта ми угрожавамо ако некоме помажемо, када изградимо школу, болницу, када дамо неку помоћ у новцу, шта је ту лоше – упитао је Стефановић.

Он је рекао да Србија тиме помаже и цјелокупној БиХ, јер то значи више инвестиција на територији БиХ, више излијечених људи, више дјеце која се школују у најбољим условима.

Ваљда је то добро. Или они подразумевају да тамо где живе Срби не треба ништа да се инвестира, не треба да се помаже? Онда треба да се запитају шта је суштински њихова порука – рекао је Стефановић за Телевизију „Прва“.

Поводом појединих најава о ревизији Дејтонског споразума, Стефановић је поновио непромијењен став Србије да је Београд гарант Дејтонског споразума и да, док се сви не договоре о свему, не може бити било какве промјене.

Ми не можемо дозволити да се договоре једни са другима, а трећи не буду питани и да се Срби не питају ни за шта и да то увек иде само на штету српских институција. Мислим да би то било веома штетно и не би довело до позитивног решења за БиХ – истакао је Стефановић, додајући да се Србија труди да се уопште не мијеша у питања БиХ.

Он је подсјетио да Србија са Републиком Српском има специјалне везе, што је право по Дејтоснког споразуму и да хоће да у складу са тим да настави да помаже Српску.

Хоћемо заједно са нашим народом да развијамо најтоплије и најбоље могуће односе и то нам нико не може да забрани. Не може нико да нам забрани да волимо Републику Српску и Србе који живе тамо, нити ће се то икада догодити, то је осећај нашег народа – рекао је Стефановић.

Он је одбацио оштре реакције из Приштине на почетак вакцинације против вируса корона на сјеверу Косова и Метохије да Београд тиме руши њихов суверенитет и спроводи етничку вакцинацију.

– Косово и Метохија је наша јужна покрјаина. То што не можемо да имамо потпуни суверенитет на целој територији и спроврдемо све мере, ми смо то учинили тамо где је могуће, али по здравственим принципима – рекао је Стефановић.