Притисак по питању измјена Дејтона, односно Устава БиХ, заправо иде ка смањењу овлашћења Републике Српске, рекао је синоћ предсједник Србије Александар Вучић.

Он је изјавио вечерас да је одлука о промени или ревизији Дејтонског споразума прије свега на три конститутивна народа у БиХ, истичући да се о томе мора одлучивати консензусом, никако уз прегласавање.

„За то се, по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму питају три конститутивна народа и два ентитета. Ни Игманска иницијатива, не превише ни председник Србије. О томе ће они одлучивати, уз консензус, не сме бити прегласавања“, рекао је Вучић на ТВ Прва, у емисији у којој гостује са професором др Ивом Висковићем и директором Фондације за отворено друштво Миланом Антонијевићем, који су, иначе, потписали иницијативу Игманске иницијативе за измјену устава БиХ.

Вучић је истакао да притисак води у другом смјеру, односно да је израз „функционална држава“ заправо еуфемизам за шустинско смањење компетенција и прерогатива власти Републике Српске.

„Суштина је да се РС одузму додатна овлашћења, како би БиХ била функционална држава. Да нема ентитетска овлашћења, која је добила у Дејтону и за који се српски народ изборио“, рекао је Вучић.

Професор Висковић је примијетио да БиХ није функционална држава као што би требало, подсјетивши да се Уставом, који је дио Дејтонског споразума, мијења и сам споразум.

Са њим је сагласан и Антонијевић, који је оцијенио да има доста елемента када је ријеч о томе зашто је потребно мијењати оквирни дио који се тиче Дејтона, када је ријеч о функционисању институција, подсјећајући да се тиме бави и Игманска иницијатива.

„‘Грађанска’ БиХ значи да се не питају конститутивни народи“

Вучић истиче да је цијела суштина управо у томе да се развласте и Федерација БиХ и Република Српска, да би све било на централном нивоу, пошто по попису из 2013. Бошњаци су по први пут апсолутна већина са 51 одсто.

Они зато, каже, говоре о грађанском друштву, по принципу један човјек један глас, а јасна је већина.

Дакле, каже Вучић, циљ је да се ентитети не питају ништа, као и да се ни конститутивни народ не питају ништа, већ да буде један човјек један глас.

„У праву су и Висковић и Антонијевић када кажу да постоје проблеми у функционисању, пошто постоје на различите начине, али када поставите директно питање шта бисте тачно мењали, нећете добити одговор или ћете га добити као што га је дала министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, која Додика пореди са Хитлером“, каже Вучић

Он је напоменуо да нико није реаговао на ту њену изјаву, иако је српски народ био најстрадалнији у Другом свјетском рату.

Вучић каже да је најважније да се сачува мир и да Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.