Свачије детињство обележиле су различите играчке и то све зависи од времена и места на коме је неко рођен. Било да су у питању фигурице, бојанке, или модели возова, сигурно има неких играчака које су вам биле драже од осталих, а неке сте можда сачували и за своју децу. Оно што је занимљиво је да многе такве ствари временом добијају на вредности, јер се више не производе, а представљају носталгични прозор у прошлост, који колекционари изузетно цене. То важи за разне конзоле, прва издања стрипова и књига, као и многе друге играчке, а да ли и ви имате или сте имали неку од њих, сазнајте у наставку.

Фигурице за ПЕЗ бомбона

Њихових варијација има на стотине, а како бренд постоји и данас, и даље се производе нове и нове варијанте. Међутим, неке од старих тражене су на онлајн аукцијама и вредноване високо, а међу њима су једна са ликом астронаута, једна са главом Микија Мауса, једна са главом Деда Мраза, и посебни ПЕЗ пиштољ.

Прва Барбика

Барбика је лутка која постоји више од 6 деценија и још увек доживљава трансформације у изгледу, у складу са актуелним тренутком. Она која је највише цењена је њена оригинална верзија из 1959. године са зебрастим купаћим костимом, а њена цена креће се између 8 и 23 хиљаде долара.

Фурби лутка

Чупаве лутке које говоре и трепћу биле су популарне пред крај прошлог и на почетку овог века и свој пут пронашле су до малишана у разним земљама света. Поново је највреднија она оригинална верзија, која неотпакована вреди око 900 долара.

Гејм бој

Ова преносива конзола такође је била популарна широм света, па тако и код нас током 90-их година прошлог века. Неке њене верзије, савршено очуване, вреде пар стотина долара, док поједина посебна издања иду и до хиљаду долара.

Покемон карте

Карте направљене по популарној анимираној јапанској серији су феномен који и даље траје и које су преведене на разне језике. Зависно од године издања, очуваности и верзије појединачне картице, оне се могу продати и по цени од десет и више хиљада долара.

ЛЕГО возови

Колекционари ЛЕГО производа су заинтересовани за многе производе овог данског произвођача играчака, а возови су једна од популарнијих ствари. Они старији, из посебних колекција, крећу се од једне до пар хиљада долара.

Фигурица Бобе Фета

Све што има везе са Ратовима звезда има своју прођу и колекционаре који то желе да откупе, али нешто је ипак популарније од осталог. Поједине фигурице, попут оне Бобе Фета, које нису извађене из оригиналног паковања, продају се и по цени од тридесет хиљада долара. Можда то има неке везе са популарношћу актуелне серије The Mandalorian.