Фејк портали, односно онлине медији за које се не зна ко су им власници нити ко за њих пише и ко текстове уређује, наносе огромну штету медијском тржишту у БиХ, оцјењује новинарска заједница у БиХ.

Љиљана Смиљанић, секретар Клуба новинара Бањалука, каже да су фејк портали преплавили медијску сцену. Истиче да се у БиХ лажне вијести појављују пречесто у медијима у задњих неколико година, с тим што је велики проблем у том контексту представљају фејк портали, који дистрибуишу те информације.

„Велики проблем представљају фејк портали, који су преплавили медијску сцену и који углавном објављују или непровјерене информације или циљано објављују лажне информације“, рекла је Смиљанићева.

Према њеним ријечима, информације које фејк портали изнесу, могу да изазову велику штету.

„То су портали за које нема доступних података о власницима и уредницима, али нашој публици су углавном сви портали и медији исти“, истакла је Смиљанићева.

Како Смиљанићева каже, информације са фејк портала често преносе и озбиљне медијске куће.

„Додатни проблем је што и поједини ‘традиционални’ медији преносе непровјерене вијести тих портала, укључујући и поједине јавне сервисе, и на тај начин им дају извјесну дозу вјеродостојности“, рекла је Смиљанићева.

Према њеним ријечима, озбиљни медији не би смјели да преносе било какве информације без провјере.

„Други медији не би смјели да преносе било шта што нема довољно покрића, а да сами не провјере те наводе“, додала је Смиљанићева.

Из Савјета за штампу у БиХ такође скрећу пажњу на опрез.

„Позивамо читаоце да не насједају на информације пласиране на wеб-порталима који немају импресум, односно основне информације о саставу редакције и контакте путем којих им се могуће обратити“, рекли су из Савјета за „Независне новине“.

Према њиховим ријечима, фејк портали немају именовано руководство нити икакве информације.

„Такви портали најчешће немају списак особа које пишу за тај портал, немају именованог уредника, као ни именованог власника портала нити било какав контакт“, додали су из Савјета.

У Удружењу „БХ новинари“ сматрају да такви портали немају за циљ рад у интересу јавности и грађана, већ одређених центара моћи, који могу бити политички, економски, етнички, чак и изван граница БиХ.

Фејк портали наносе огромну штету медијском тржишту у БиХ, квалитету новинарства и повјерењу грађана у медије“, рекли су за „Независне новине“ из Удружења „БХ новинари“.

Према ријечима Борке Рудић, генералног секретара Удружења „БХ новинари“, тренутно не постоји законска регулатива у овој области, али постоје кодекси новинарске етике за електронске, онлине и штампане медије.

Овај текст реализује се у оквиру УСАИД-овог Програма оснаживања независних медија (ИМЕП), који имплементирају ЦПЦД и ОМ.