Ученице Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца успјешно су завршиле једногодишњи програм „Дјевојке, закорачите у будућност“ који се односио на област ИТ сектора.

На завршној панел дискусији, одржаној у Сарајеву, учесницама програма уручен је ЕЦДЛ (ECDL) цертификат, а током трајања програма дјевојке су прошле обуку креирања, постављања и одржавања веб страница, обуку за ИТ сигурност и презентовање.

„Програм „Дјевојке, закорачите у будућност“ похађало је 45 ученица средњих школа из Сокоца, Новог Травника и Завидовића. За вријеме трајање програма дјевојке су имале прилику научити корисне ствари из ИТ сектора, а које ће им користи након завршетка средње школе, током студија или за запослење“ казала је предсједник Асоцијације информатичара у БиХ Менсура Бегановић.

Анастасија Симић ученица је другог разреда гимназије, рачунарско-информатичког смијера, и једна од полазника програма из Сокоца која истиче да јој је било задовољство учествовати у пројекту током којег је научила основне ствари из ИТ сектора али и како да отворено презентује своја размишљања и развија креативност.

„Овај пројекат нам је приближио информатику на љепши начин и учинио је да заволимо поменуту област, која ће можда у будућност бити наше професионално занимање“ рекла је ученица Наташа Копривица.

Ученице другог разреда рачунарско-информатичке гимназије и четвртог разреда опште гимназије, Анђела Бајагић и Сандра Паунић казале су да им је пројекат омогућио да упознају људе са којима нису имале прилику раније да се друже али и професоре који су им програм учинили занимљив и приступачним.

„Пројекат је једно велико искуство за све нас јер нам је омогућио да видимо како дјевојке могу саме да стварају и да имају велики утицај на свијет око нас. Овом приликом жељела бих се захвалити организаторима на указаној прилици да учествујем у програму“ изјавила је ученица трећег разреда економске школе Јована Мимић.

Програм „Дјевојке, закорачите у будућност“ финансирала је Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ у склопу пројектне линије „Оснаживање жена“.