Потпредсједник владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је јуче првом самосталном лету на авиону „орао“ капетана Ане Перишић.

– Перишићева је прва жена пилот у историји српске војске на јуришном ваздухоплову, саопштено је из кабинета министра.

Стефановић је истакао да је поносан што је дама постала први пилот јуришног борбеног авиона и која у сваком тренутку може да буде једнако успјешна или успјешнија од било ког мушкарца у обављању ових послова.

На војном аеродрому „Морава“ у Лађевцима, на успјешно изведеном контролном лету, капетану Ани Перишић по слијетању међу првима је честитао и министар, а затим и колеге из 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде.

„Драго ми је што је тако и то јесте простор за нове младе генерације младих жена из наше земље које могу да пронађу своју каријеру и у ловачкој авијацији, као и каријеру у најсложенијим видовима и јединицама Војске Србије“ , истакао је министар.

Захвалио је Ани Перишић због прилике да данас види, како је рекао, једног веома успјешног пилота, за коју су старешине и стручњаци оцијенили је имала веома успјешан лет након кога сада може да иде и у самосталне летове.

Такође је нагласио да је данас био у прилици и да посјети 98. ваздухопловну бригаду, за коју се како је навео, може рећи „да је чувар нашег неба“, те изразио задовољство што је имао прилику да види хеликоптере Ми-35 која је наша војска набавила, као и авионе типа „орао“.

Капетан Ана Перишић припадница је 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде, успешно завршава преобуку са ваздухоплова супергалеб Г4 на ваздухоплов „орао“.

Говорећи о утисцима након првог самосталног лета, истакла је да их је тешко описати ријечима, а на питање како се осјећа као прва жена пилот која је то остварила, одговорила је да је ријеч о задатку за који се труди да испуни најбоље што може.

Током обиласка припадника 98. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому „Морава“ код Краљева, коме је присуствовао и замјеник команданта РВиПВО бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта те јединице пуковник Александар Милићевић реферисао је о намени и задацима јединице.

Министар Стефановић обишао је и недавно набављене ваздухоплове који су у саставу те јединице и разговарао са пилотима и техничким саставом 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле, наводи се у саопштењу.