Пиланско постројење БМТ-Комерц на Гласиначком пољу једно је од најквалитетнијих произвођача грађевинског материјала од дрвета у регији.

У свом асортиману нуде разне врсте дрвених производа попут греда, даски, ламперије, бродског пода и других, а све то од најквалитетнијих сорти стабала са овог подручја као што су јела, смреча, бор. Цијели процес обраде дрвета врши се по савременим процедурама и техникама.

– Што се тиче примарне производње, капацитети на једносмјенском нивоу од 8 часова су просјечно 35 метара кубних обловине. Финална производња зависи од низа фактора, стога је немогуће дати ваљану процјену за одређен временски период – наводи директор предузећа, Миленко Трифуновић.

Као и други дрвопрерађивачи БМТ-Комерц се суочава са посљедицама пандемије вируса корона, али вјерују да ће сталним надгледањем тржишта и максималним ангажманом успјешно савладати све будуће изазове

– Тренутно је фокус предузећа на примарној преради дрвета. Пандемија вируса је направила велики поремећај на тржишту финалних производа од дрвета, па зато не планирамо проширење капацитета. С краја прошле године смо имали планове проширења капацитета, као и увођење нових производа, међутим стање на тржишту је стопирало такве планове – додаје Трифуновић.

Имајући у виду потенцијале које Соколац има у дрвној индустрији, не чуди податак да сву потребну сировину у овој пилани набављају од локалних газдинстава.

– За добар производ од дрвета, осим квалитетне сировине и одличне обраде, потребно је и побољшати координацију између газдинстава и дрвопрерађивача.

Трифуновић наводи да ће им у фокусу рада за наредни период бити, прије свега, константан мониторинг тржишта и максимална ангажованост да би успјели сачувати и постојеће капацитете и људске ресурсе.