Соколачко предузеће СБС промет са Сокоца 2016. године купује тадашњу конобу Кум а њен власник Данко Вучак истиче да су одмах увидјели да ресторан са таквим положајом, ентеријером и могућностима заслужује веће капацитете, бољу гастрономску понуду, као и смјештајне капацитете. Тако почиње развој данашњег етно насеља.

– Већ 2017. године смо кренули са инвестирањем у изградњу капацитета и до краја 2019. смо изградили ресторан са капацитетом од 230 мјеста, винским подрумом од 35 мјеста, као и смјештајним капацитетима од 15 лежајева у три етно кућице и двије класичне собе – додаје Вучак.

Он наводи да се убрзо показало да је инвестирање у повећање капацитета и побољшање понуде „пун погодак“ јер су за кратко вријеме постали препознатиљиви те су привукли госте из региона, али и из иностранства.

Фото: Етно насеље ,,Кум“

– Фокус нам је на гастрономској понуди домаћих јела и јела направљених од намирница са ових простора што су наши гости објеручке прихватли и данас многи знају за кухињу етно насеља Кум познатој по квалитету и врхунској услузи.

У досадашњу изградњу етно насеља Кум у периоду од двије године уложено је више од 800.000 КМ, а како нам каже Вучак, пандемија је у периоду април – јули имала огроман утицај на рад етно насеља и смањила посјећеност у односу на исти период прошле године за више од 70%.

Гастрономску понуду овог насеља чине првенствено јела са романијског платоа направљена од домаћих намирница као што су: пура, цицвара, телетина испод сача, романијска јагњетина и друго.

Вучак истиче да, ако дозволе услови и завршетак пандемије, у плану имају изградњу „романијске куће“ са новим садржајима.

Многе естрадне звијезде посјећивале су ово познато соколачко етно насеље, што њени власници са поносом истичу.

– Најјачи утисак је оставило прошлогодишње гостовање Александре Пријовић која нам је остала у сјећању као једна изузетна дама која плијени својом љепотом и скромношћу. Такође , морамо споменути и пјеваче као што су Ацо Пејовић, Џенан Лончаревић, Пеђа Меденица и наравно наш Халид Бешлић – каже Вучак.

Фото: Етно насеље ,,Кум“

Етно насеље Кум за свој квалитет награђен је златном медаљом на прошлогодишњем 52. међународном сајму туризма који се одржао у Новом Саду.

Област у којој су добили златну медаљу је гастро и етно туризам, односно квалитет понуде етно домаћинства.

Мањак капацитета

Вучак сматра да смјештаних капацитета на територији Општине Соколац нема довољно и да би било пожељно да се капацитети прошире како би сви заједно били у стању примити више гостију и озбиљније наступити на тржишту.

Исти је случај и са туристичком понудом. Постоји велики простор за напредак у шта треба да се укључи Туристичка огранизација Соколац и да се искорите потенцијали ових терена првенствено у зимском туризму, као и у рекреативним дјелатностима.