Злоупотребе гласова који долазе из иностранства се настављају. Иако је Централна изборна комисија већ одбила око 28 хиљада пријава бирача за гласање изван БиХ, на списковима ЦИК – а за гласање путем поште се и даље појављују грађани са адресом пребивалишта у БиХ.

Најапсурднији примјери у којима се појединци налазе на списку за гласање из Србије, а истовремено су на кандидатским листама за одборнике.

Испливао је још један доказ злоупотребе приликом пријављивања гласача за гласање путем поште. На списку Централне изборне комисије за гласање изван БиХ нашли су се и људи који су истовремено и кандидати за одборнике. Такав примјер изнио је у јавност Покрет правде. Боро Квргић, њихов кандидат на листи за скупштину града Бањалука, налази се и на списку бирача из Србије.

“Годинама гласам овдје у својој згради, ту ми је годинама гласачко мјесто, од 2000 – те године. Колегиница ми је послала поруку, рекла да ме видјела да сам пријављен за гласање из Бањалуке и кад сам провјерио, стварно је тако, све пише, моје име и презиме, име оца, адреса“, рекао је Боро Квргић, кандидат за одборника у скупштини града Бањалука.

Из изборне комисије града Бањалука кажу да за сада нису имали пријаве грађана за залоупотребу личних података када је у питању гласање у овој изборној јединици, као што је то био случај 2018. године, пред опште изборе, када их је било 17.

Имају информације о злоупотребама, али пријаве углавном иду директно на адресу Централне изборне комисије. Оно што је упечатљиво, јесте да се број гласача за гласање путем поште у претходне двије седмице повећао, када је у питању Бањалука.

“Имали смо списак од 2 хиљаде 75 пријављених бирача, а сада 2998, након двије седмице. Немамо информације зашто је дошло до пораста, али можда је овај први био прелиминаран”, поручује Нада Батинар из градске изборне ломисије Бања Лука.

Из Коалиције за слободне и поштене изборе “Под лупом” кажу да је из Дервенте пријављено чак 150 људи на списку за гласање путем поште, а који живе у овој општини. Вехид Шехић поручује да је изборни процес у БиХ у потпуности обесмишљен.

“Ово се константно дешава, и док год не будемо промијенили Изборни закон и казнили одговорне, ово ће се понављати” – каже Шехић.

Из Централне изборне комисије су нам, у кратком телефонском разговору, потврдили да су добили више од 3 хиљаде жалби грађана из цијеле Босне и Херцеговине, те да их рјешавају.

Коначан списак гласача из иностранства биће готов до 8. октобра, потврдили су нам из ЦИК – а. Централна изборна комисија је недавно одбила чак 28 хиљада пријава бирача за гласање изван Босне и Херцеговине.