Против двојице Зворничана поднесен је извјештај Окружном јавном тужилаштву у Бијељини због сумње да су оштетили банку за 503.817 КМ невраћеног кредита, саопштено је из Полицијске управе Зворник.

Мушкарац чији су иницијали П.С. осумњичен је да је починио кривично дјело оштећење повјерилаца, а Д.М. кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности.

П.С. је осумњичен да је у својству одговорног лица у једном предузећу из Зворника у марту 2018. године, знајући да је то предузеће постало неспособно за плаћање, у намјери да изигра и оштети повјериоца-банку, закључио уговор о поклону са другим лицем, којим је сву своју непокретну имовину пренио у власништво тог лица.

Осумњичени је претходно као одговорно лице предузећа потписао уговор о кредитирању и пословној сарадњи са банком, приложивши као инструменте обезбјеђења више бјанко потписаних и овјерених мјеница предузећа, те потписао уговор о јемству као физичко лице, по коме се он као јемац обавезао да ће, у случају да главни дужник-предузеће престане враћати кредит, преузети обавезу да повјериоцу измири новчано потраживање по кредиту.

Д.М. је осумњичен да се уговором о јемству обавезао да ће, у случају да главни дужник не буде плаћао обавезе по уговору о кредиту, преузети обавезе да измири новчана потраживања повјериоцу, те да цјелокупном својом имовином гарантује за обавезе главног дужника.

Он је у мају 2017. године потписао и приложио банци изјаву о имовини у којој је навео лажне податке, а за коју је банка у поступку наплате потраживања утврдила да је не посједује.

П.С. и Д.М. осумњичени су да су оштетили банку за 503.817 КМ, колико је остало невраћено кредита, наводи се у саопштењу.