Пчелињак Небојше Радовића са Сокоца

Удружење пчелара Гласинац је основано прије 18 година и тренутно окупља 120 чланова. Од свог оснивања Удружење је радило на организовању рада пчелара, едукацији, унапређењу пчеларске производње и успостави контаката са локалним партнерима у циљу доприноса развоју пољопривредне производње на територији Општине Соколац.

У сарадњи са Општином Соколац и међународном организацијом World Vission Удружење је учествовало у имплементацији више пројекта у периоду од 2015. до 2017. година којима је, између осталог, пружана подршка развоју пчеларства кроз набавку опреме и подјелу стартап пакета за почетнике, организацију предавања, сајмова пчеларства и сл.

– Захваљујући поменутим пројектима и преданом раду чланова Удружења пчелара, удружење сад броји 120 чланова, а такође број пчелињих друштава се значајно повећао. Чланови Удружења самостално пласирају своје производе. Сарађујемо са другим удружењима пољопривредних произвођача на подручју општине Соколац, као и са пчеларима из цијеле БиХ све са циљем подизања свијести о значају пчеларења и значају пчела за пољопривредну производњу те што бољег пласмана производа. Израдњом пчеларског центра те модернизацијом производње меда и проширењем асортимана понуде, укључивањем нових чланова у производне процесе и опремањем постојећих чланова, као и подизањем свјести људи о значају пчеларства у пољопривредној производњи производња меда и производа од меда на територији општина Соколац биће повећана за око 50% – истиче Славиша Кнежевић, секретар Удружења пчелара Гласинац.

С обзиром на то да Удружење нема запосленог кадра нити властиту канцеларију у будућем периоду планирају изградњу пчеларског центра у чијим просторијама би био канцеларијски простор, производни погон за израду сатних основа и погача, изложбено-продајни простор као и сала за едукативне сврхе.

Кнежевић истиче да је сарадња Удружења са локалном заједницом на завидном нивоу, будући да је већину њихових пројеката Општина Соколац помогла.

За бољи пласман производа

Како наводи Кнежевић досадашњи начин продаје меда и производа од меда углавном се одвијао системом „од куће до куће“ и „на кућном прагу“.

Што се тиче планске активности продаје у плану је да се она одвија према сљедећим модалитетима: продаја у просторијама будућег пчеларског центра, продаја хотелима и ресторанима (Сарајево и Јахорина), продаја на сајмовима (регионалним и међународним), продаја у властитим домаћинствима, као и интернет продаја

Асортиман производње удружења пчелара Гласинац чине углавном ливадски и шумски мед, ројеви пчела, млијеч, прополис, матице, восак и полен.

– Узгајањем од 80-100 пчелињих друштава у просјечним годинама са приносом могу се обезбједити средства за егзистенцију једне породице. Али када наиђе година као што је ова, када је принос раван нули, настају проблеми за мале пчеларе а за велике поготово.

Већа сарадња са другим удружењима и израда каталога

Кнежевић додаје да су наредни планови удружења садржани у програму рада за 2020. годину а којим је предвиђен наставак рада на популаризацији пчеларства као гране пољопривредне производње, а пчелињих производа као здраве хране за исхрану и очување здравља становништва.

Осим тога, у Удружењу планирају да успоставе сарадњу са удружењима пчелара РС и ФБиХ, као и ван граница БиХ, привредним организацијама и органима чији је технолошки процес везан за пчеларство у циљу остваривања заједничких интереса за развој пчеларства.

– Радићемо на успостављању сарадње са међународним донаторским организацијама. Већ је аплициран један пројекат у наредних пет година за набавку по пет друштава за 30 пчелара почетника, те изградњу објекта Пчеларског центра и набавку пчеларске опреме за остале чланове удружења – истиче Кнежевић. Додаје да ће и даље радити на повећању броја чланова удружења тј. тежити крајњем циљу да сви пчелари ове општине буду и чланови Удружења како би се ефикасније борили против заразних болести и осталих проблема који прате пчеларску производњу.

Такође, међу плановима се налази и остваривање пуне сарадње са општинским институцијама, а посебно ветеринарском и пољопривредном инспекцијом, ради спровођења одредби Закона о пчеларству, посебно када је у питању постављање привремених пчелињака на подручју наше општине и спречавања појаве лажног меда на тржишту.

– Желимо довршити израду каталога Удружења пчелара Гласинац који ће садржавати све неопходне податке о пчеларству на подручју општине Соколац, и представљаће један озбиљан документ који би допринио развоју и промоцији удружења и пчеларства на подручју наше општине и шире, и исти би се могао искористити у промоцију туризма наше Општине – поручује Кнежевић.