У Сокоцу се данас, на стадиону „Бара“ окупило око 50 малишана узраста од осам до десет година, који су одиграли утакмице 7×7, 4×4, али су се такмичили и у другим фудбалским вјештинама, чиме је почело обиљежавање UEFA Grassroots седмице. Организатор је био Фудбалски савез Босне и Херцеговине, а због актуелне епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса Ковид – 19, овогодишње учешће је било ограничено на пет клубова, међу којима су: ОФК ,,Гласинац 2011“ Соколац, ФК ,,Омладинац” Хан Пијесак, ШФ ,,Пикси” Пале, ФК ,,Соколац” и ФК ,,Романија” Пале.

Менаџер Grassroots програма у Фудбалском савезу БиХ Џенан Ђипа казао је да је циљ овог данашњег окупљања да се прослави седмица фудбала као што то раде и остале државе у Европи.

– Ове године обиљежавање је нешто другачије, јер је ковид ситуација промијенила планове. Иначе смо претходних година, организовали утакмице у два до три града са већим бројем, скоро и до хиљаду дјеце. Одлучили смо се да цијелу седмицу искористимо сваки дан, изабрали смо да први дан буде Соколац, јер је то град са којим смо започели прије седам година реализацију Grassroots програма. Сутра смо у Мостару, наредни дан у Рудом, затим Зеница, Орашје и Бањалука. Један дан у седмици ћемо направитзи паузу, дакле седам дана у шест градова – појаснио је Ђипа.

Према његовим ријечима, Grassroots програм је основа фудбала, а да би неко постао професионални фудбалер, неопходно је да прве кораке започне у мањем клубу.

– Фудбалски савез БиХ даје пуну подршку свим, а првенствено малим клубовима да опстају и да се развијају. Ово је један од видова, да дјеци пружимо прилику да се такмиче, уживају у фудбалу, без жеље за побједом, једноставно да им буде забавно током играња фудбала. Дјеци се објашњавају фер плеј правила, да је фудбал добар не само због играња већ има здравствени ефекат, мисли се на дјечији развој у физичком смислу, а и социјалном – додаје Ђипа.

Организатор је свим учесницима поклонио Grassroots мајице, док је свих пет клубова добило по осам лопти у сврху помоћи раду са млађим узрастом. Манифестација се у Сокоцу одржала по други пут, након маја 2013. године, такође на „Бари“, када је било окупљено око 800 дјечака и дјевојчица.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.