Дрвна и текстилна индустрија, развој пољопривреде као и туристичких потенцијала чине, према мишљењу директора Градске развојне агенције Источног Сарајева, Младенке Пандуревић, окосницу будућег привредног развоја Општине Соколац.

Она наводи да, у напорима да створи конкурентне услове за нове инвеститоре, општинска управа планира развој позитивне пословне климе обезбјеђујући, осим различитих облика финансијских олакшица, и инфраструктурно опремљено земљиште спремно за изградњу индустријских погона.

Агенција такође помаже развој привредних активности обезбјеђујући подршку за добијање средстава из развојних фондова као и унапређујући МСП сектор.

ЕКАПИЈА: КОЈЕ АКТУЕЛНЕ ПРОЈЕКТЕ СПРОВОДИ АГЕНЦИЈА А КОЈИ СЕ ОДНОСЕ ИЛИ УКЉУЧУЈУ И ОПШТИНУ СОКОЛАЦ?

– У току је имплементација пројекта „Ењоy Сарајево-Романија регион“, који Агенција проводи у сарадњи са Туристичком организацијом Јахорина-Град Источно Сарајево, Привредном комором Републике Српске и привредним субјектом Станишић Пале. Вриједност пројекта је 258.000 ЕУР, а подржан је из средстава пројекта ЕУ4Бусинесс, којег финансира Европска унија и Савезна Република Њемачка, а заједнички проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП.

Знатан дио предвиђених пројектних активности реализоваће се и на територији општине Соколац, јер на Романији, тачније на Црвеним стијенама треба да буде постављена ферата за безбиједно пењање стијенама, а то ће бити прва ферата у БиХ која ће имати висећи мост. Очекује се да ће реализација пројекта допринијети порасту броја туриста, повећању прихода локалних микро, малих и средњих предузећа, као и повећању броја запослених у сектору туризма општине Соколац.

ЕКАПИЈА: КОЈЕ БИ БИЛЕ ПРЕДНОСТИ СОКОЦА ЗА ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ, КОЈЕ ОБЛАСТИ ПОКАЗУЈУ НАЈВИШЕ ПОТЕНЦИЈАЛА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ?

– Дрвна индустрија има посебан и стратешки значај за општину Соколац. Област шумарства и дрвне индустрије чине веома значајну репроцјелину и представљају један од највећих потенцијала привреде и економије општине и као таква битан фактор за запошљавање, те задржавање становништва у општини. Ово је конкурентски сектор у којем ради највећи број запослених у општини, око 1.000 њих. С тим у вези, Општина ће у наредном периоду, у границама својих могућности, улагати напоре за развијање већ постојећег дрвопрерађивачког система са већим степеном финализоване производње.

Даље, текстилна индустрија у општини није заступљена као дрвна, али је од општинске управе препозната као једна од индустријских грана на којој би се могао и требао базирати развој општине. На територији општине послује фирма Фатес, која је једно од значајнијих друштава, како општине тако и Републике Српске, у области текстила. Запошљавају укупно 44 радника и имају властити производни програм производње тепиха. За израду тепиха, као сировину користе домаћу вуну. Своје производе пласирају на домаће тржиште, а мањи дио извозе у Републику Сјеверну Македонију и Србију. Искуство у пословима дораде и обраде текстила, постојећи капацитети предузећа Фатес, које израђује машинско ткане и ручно чворане тепихе, као и расположива квалификована радна снага, чине квалитетну основу за развој текстилног сектора.

Осим тога, у обзир треба узети чињеницу да је општина Соколац већим дијелом рурално подручје, те као такво има велики потенцијал за развој пољопривреде, јер посједује чисту и здраву животну средину. Примјетан је раст пољопривредне производње, јер се све већи број газдинстава опредјељује за проширење постојећих капацитета. Значајно је и брендирање производа романијског краја, што је поступак који је потребно проширити на шири спектар производа. Туризам је неизоставно једна од привредних грана која, уколико се уложи довољно труда, може бити покретач привредног развоја општине. Захваљујући очуваној животној средини и природним карактеристикама, подручје општине има веома добар потенцијал за развој ловног, риболовног, сеоског, планинског, еко и етнотуризма.

ЕКАПИЈА: КАКВА ЈЕ САРАДЊА АГЕНЦИЈЕ СА ОПШТИНОМ СОКОЛАЦ, КАО И ДРУГИМ ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И ПРЕДУЗЕЋИМА?

– Агенција се може похвалити изузетном сарадњом са Општином Соколац, као и јавним установама и предузећима на њеној територији. Колико год је то могуће, настојимо да дио својих активности и пројеката, проводимо управо на подручју Сокоца. Наше активности, прије свега, подразумијевају обавјештавање о свим релевантим јавним позивима за достављање пројектних приједлога, те пружање неопходне техничке подршке за припрему и имплементацију пројеката.

На примјер, уз подршку Општине Соколац смо реализовали пројекат „Учимо са роботима“, у оквиру којег је Агенција обезбиједила два Лего робота која ће остати у власништву школе, тако да ће ученици и наставници моћи у склопу наставних и ваннаставних активности да их користе и на тај начин шире своја знања из области информационих технологија и програмирања. Недавно је, такође, уз техничку подршку Агенције у припреми апликације, једном од предузећа одобрен пројекат који се финансира из програма Цхалленге то цханге. Наравно, агенција ће и даље наставити дјеловати у истом смјеру.

ЕКАПИЈА: КОЈИ СУ ТО РАЗВОЈНИ ПЛАНОВИ КОЈИ БИ БИЛИ ВАЖНИ ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ ИНВЕСТИТОРА У ОПШТИНУ СОКОЛАЦ?

– Важан предуслов за привлачење директних страних и домаћих инвестиција у општину Соколац јесте одређивање простора погодног за индустријску изградњу, као и успостављања модела управљања тим простором. У напорима да створи конкурентне услове за нове инвеститоре, општинска управа планира да развија позитивну пословну климу обезбјеђујући, поред различитих облика финансијских олакшица, инфраструктурно опремљено земљиште спремно за индустријску изградњу. Улагање у путну инфраструктуру, комунално опремање зона, повољна цијена земљишта, као и реформисана општинска администрација, учиниће општину Соколац привлачном за инвеститоре.

ЕКАПИЈА: ШТА ЈЕ У ФОКУСУ РАДА АГЕНЦИЈЕ ТРЕНУТНО, А КОЈЕ АКТИВНОСТИ СУ У ПРИПРЕМИ?

– Крајем јула 2020. успјешно је завршена имплементација пројекта ЕСМАРТЦИТY, финансиран из средстава транснационалног програма ИНТЕРРЕГ МЕД 2014-2020, који је Агенција проводила у партнерству са још девет партнерских институција, из шест европских земаља, при чему је Агенција једини партнер из Босне и Херцеговине, на што смо посебно поносни. Циљ пројекта био је да се унаприједи иновациони капацитет успостављањем иновативног екосистема уз примјену концепта Смарт Цитy. Узимајући у обзир искуства стечена кроз овај пројекат, као и све предности које примјена Смарт Цитy концепта доноси, намјера је да и у наредном периоду припремамо и проводимо пројекте из ове области.

Такође, напоре ћемо улагати и у унапређење привредног амбијента, посебно у подршку привредним субјектина на територији града Источно Сарајево. У потпуности смо свјесни негативних посљедица које ће епидемија вируса ЦОВИД-19 имати на привреду. С тим у вези, план Агенције је да у наредном периоду активно дјелује и допринесе напорима Градске управе за ублажавање негативних ефеката кризе проузроковане вирусом ЦОВИД-19 . Такође, Агенција ће сву своју пажњу и расположиве капацитете усмјерити на позиве који се односе на активну помоћ МСП-а, те ће све своје ресурсе ставити на располагање оним субјектима који ће аплицирати за добијање намјенских средстава.

Наставићемо да пружамо стандардизовану услугу менторинга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике, захваљујући пројекту „Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Балкану (фаза 2)“ којег проводи Развојна агенција Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име