Фото: Б.Марковић

У марту мјесецу ове године, у просторијама општине Соколац представљен је CEFE „Програм подршке предузетништву“, који се реализује уз подршку Амбасаде САД у БиХ и наше локалне заједнице.

У протеклом периоду учесници CEFE радионице представили су своје пословне идеје и присуствовали су предавањима која су имала циљ да пруже стручну и менторску подршку. Кроз CEFE “Програм подршке предузетништву”, полазницима је одржана обука у виду јачања личних и предузетничких капацитета, подршка у изради бизнис плана и техничка подршка у регистрацији и покретању бизниса. За неке од најуспјешнијих пројекта биће издвојена финансијска средства.

Један од предстваника CEFE БиХ, Зоран Кулунџија, након излагања, изјавио је да је задовољан виђеним и да ће њихова организација и у наредном периоду наставити да пружа неопходну подршку пројектима.

– Презентације су добро урађене. У преговорима смо са Америчком амбасадом да се програм настави и идуће године. Пуно тога зависи од општине Соколац, као и од реализације одабраних стартап пројеката. Поред финансијске помоћи најбољој пословној идеји, обезбиједићемо даљу менторску подршку идејама које нису добиле финансијска средства. Свим учесницима стојимо на располагању, за сваки вид помоћи, јер предстоји период праћења развоја почетних послова, гдје наша консултантска помоћ неће изостати, навео је Кулунџија.

Бојан Тошић је презентовао пословну идеју “Узгој крупне стоке”. Пренио је своје позитивне утиске након радионице, наглашавајући да је овакав вид предавања користан сваком ко намјерава да започне властити бизнис.

– Захваљујем се CEFE БиХ, нашем ментору и општини Соколац. Надам се да ће се мој пословни план реализовати и да ћу успјети да организујем овакав вид узгоја стоке. Предавања су била корисна и конкретна. Стекао сам нова знања и вјештине које ће ми бити од користи у будућем раду, рекао је Тошић.

Радионици је присуствовао и млади соколачки предузетник, Младен Орашанин. Како каже, знања никад није доста, а овакав вид обуке сматра неопходним за сваког ко се бави властитим бизнисом. Младен је представио пословну идеју везану за његову постојећу дјелатност “ Производања етеричних уља”.

И раније сам учествовао на бројним презентацијама, а за неке од пројеката сам и награђиван. На сваком од поменутих пројеката стекао сам ново знање које је касније унаприједило мој рад. Такав је био и овај CEFE програм. Захвалан сам организаторима и учесницима и надам се да ће се овакав вид пружања стручне помоћи наставити, истакао је Орашанин.

Удружење тренера CEFE у БиХ од 2005. године активно пружа подршку развоју предузетништва у БиХ. Основа рада је међународно призната CEFE методологија, настала и развијана у Њемачкој. Поменута методологија представља свеобухватан скуп вјежби и инструкција осмишљених да стимулишу позитивне промјене у различитим развојним процесима путем метода искуственог учења.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.