Очекује се подршка свих релевантних субјеката у РС (ВИДЕО)

Лалић: За оно што се догодило у Новосеоцима треба пронаћи праве кривце

0
Жељко Лалић – Фото: Б.Радоњић

У наставку акције коју спроводи Тужилаштво Босне и Херцеговине и Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА), још два лица су приведена са подручја општине Соколац. Ухапшен је некадашњи командир Војне полиције Друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске Момчило Пајић и припадник ВРС Алекса Гордић који се терете да су починили ратни злочин у Новосеоцима код Сокоца.

Након спровођења акције, предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић је за „Инфо радио“ потврдио да је један осумњичени ухапшен након испитивања у Тужилаштву БиХ, док је други лоциран и ухапшен у Сокоцу.

– Позивам све релевантне институције РС, представнике власти у БиХ, али првенствено наше представнике у Тужилаштву и Суду БиХ да воде рачуна о коректности вођења поступка, доказа и изјава. Одржаћемо разговоре са свим нивоима власти, да нам помогну да се стане са овим начином процесуирања само Срба, да пружимо правну помоћ и заштиту овим људима, а то подразумјева издвајање значајних финансијских средстава – казао је Лалић.

Лалић је нагласио да догађај који се догодио у селу Новосеоци није нешто чиме се Соколац поноси, као ни борци Сарајевско – романијских бригада који су свој посао часно обављали.

– Очекујем од комшија муслимана, породица жртава који су живи свједоци тих дешавања у Новосеоцима да само кажу истину. Они знају, сјећају се и не би била никаква правда ни према жртвама, а ни породицама да одговорни људи и даље буду на слободи, а да они који немају апсолутно никакве одговорности буду осуђени за наводни ратни злочин – додао је Лалић.

Подсјећамо, приликом јутрошњег хапшења, ухапшено је седам лица: Милан Тупајић бивши посланик СДС-а, Драган Обрадовић ратни командир Полицисјке станице Соколац, припадници ВРС Миладин Гашевић, Момир Кезуновић, Јадранко Шука, Жељко Гашевић и Бранислав Кезуновић.