Споро тражење несталих је највећи национални пораз (ВИДЕО)

Обиљежен Дан несталих и погинулих у Одбрамбено - отаџбинском рату

0

Полагањем вијенаца на Централни крст, на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, данас је обиљежен Дан несталих и погинулих у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату. Овом догађају присуствовали су чланови Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале и Соколац, делагација Града Источно Сарајево и представници општина у саставу Града.

Окупљеним делегацијама и новинарима, обратила се Милка Кокот, која и данас трага за посмртним остацима оца и брата, Станишић Гојка и Станишић Драгана. Показујући фотографије својих најмилијих, није крила огорчење због чињенице да ни након 29 година није успјела наћи њихова тијела.

– Видите ове непрегледне хумке у којима су сахрањени страдали борци и цивили. Ја, као и много породице које још увијек траже своје нестале, већ 29 година тражим оца и брата, да их достојно сахраним. Имамо право да дођемо до истине, да чланове својих породица сахранимо. Исцрпљени смо од тражења и немилости других. Боримо се, али не можемо више сами. Наша држава мора да стане иза нас. Дали су животе за Републику Српску, а та Република је дужна да нам да снагу и подршку да их коначно пронађемо. Живјели су и страдали као Срби. Заслужили су да као Срби буду и сахрањени, казала је Кокот.

Драгана Кусмук је истакла да су посмртни остаци њеног оца, Јова Кошарца пронађени 2014. године, али да бројне породице још увијек трагају за својим несталима. Као највећи проблем истакла је недостатак помоћи државних инситуција, које не улажу довољно напора како би се коначно ријешили проблеми на које годинама указују.

– Након 12 година непрестаног и мучног трагања, пронашли смо тијело мог оца. Познајем много дјеце која нису пронашла своје родитеље. Неки оба, неки само очеве. Процес идентификације и тражења је спор, а дјеца погинулих и несталих се ријетко гдје поштују. Наша права стоје у законима и на папиру, међутим у пракси се ријетко када испоштују. Све остаје на пуким обећањима, нагласила је она.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, истакао је да се сваке године, откад је установљен датум обиљежавања, одаје пошта страдалима, а да се молимо за оне за којима се још увијек трага. Рекао је да се мало ради на проналаску и идентификацији припадника српског народа, а да свој немар показује Комисија за тражење несталих као и Тужилаштво БиХ.

– Недопустиво је да се питање несталих политизује. Истина се мора објелоданити, а одговорни за злодјела, ма ком народу припадали, морају бити доведени пред лице правде. Не смијемо допустити да за злочине одговарају само припадници српског народа. Ово гробље свједочи о страдању Срба, а око 1.500 породица избјеглих у општину Соколац, свједоци су уништавања имовине и прогона. Бројне си породице из Сокоца које нису пронашле своје најближе, што је за сваку осуду. Ми смо опредјељени за истину, али ону која неће бити једнострана, казао је Бјелица.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, рекао је да му је најтеже разговарати са породицама несталих за чијим остацима се и даље трага.

– Ови људи знају да њихових најмилијих нема међу живима, а немају прилику да их на достојанствен и традиционалан начин сахране. Наше структуре државне власти морају приоритет дати тражењу несталих, а њих је преко 1.600. То треба да је наше главно питање од виталног националног интереса. Страдали и њихове породице једино тако би пронашле смирај. Тужилаштво и судови морају бити ажурнији када је ријеч о тражењу несталих и војника и цивила, како би се коначно ставила тачка на ово питање. Ако наставимо овим темпом то никада неће бити учињено, а то би био највећи национални пораз и срамота, нагласио је Лучић.

Након полагања вијенаца на „Малом Зејтинлику“ у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служен је парастос за погинуле борце и цивиле.

Током протеклог рата погинуло је 23.184 бораца Војске Републике Српске, а више од 100.000 цивила је убијено и нестало.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.