Слону Каавану, који је постао симбол борбе за права животиња, биће дозвољено да напусти скучени простор у пакистанском зоолошком врту и да се премести на неко место с бољим условима за живот, вероватно у Камбоџи, саопштила је група за заштиту животиња, отпочетка ангажована на његовом случају.

„Након спроведених анализа, које су потврдиле да је Кааван довољно снажан, биће предузети кораци како би се финализирао његов премештај у уточиште за животиње, највероватније у Камбоџи“, наводи се у саопштењу глобалне организације за заштиту животиња „Четири шапе“, која је у Исламабаду испитала здравствено стање слона, преноси турска агенција Анадолија.

Његови симпатизери називају га „најусамљенијим слоном на свету“, јер Кааван већ више од 35 година живи у скученом простору зоолошког врта у пакистанској престоници Исламабаду.

Мартин Бауер, портпарол организације казао је да је слон коначно добио медицинску дозволу за путовање те да се очекује да ће у Камбоџи имати друштво и боље услове за живот.

Ветеринар и водитељ мисије Амир Калил казао је да због неадекватне исхране и недовољног физичког кретања, Кааван показује знаке гојазности.

„Истовремено су му нокти напукли и деформисали су се због неодговарајуће подлоге и структуре места у којем тако дуго борави. Да би овај проблем решио Кааван треба проћи кроз дугорочан програм опоравка који се не може реализовати у пакистанском зоолошком врту Маргхазар“, закључио је Калил.

Подршку упутила и Шер

Суд у Исламабаду у мају је надлежним телима наредио да се Кааван ослободи и премести, подсећа Бауер те каже да се слон, који је 2012. године изгубио партнерку Сахели, од тада бори са усамљеношћу и са лошим животним условима. Обоје је оставило последице на његово здравље.

„Код њега се развило и стереотипно понашање, односно он сатима помера главу напред-назад, углавном зато што му је једноставно досадно“, рекао је Бауер.

Кааван, кога су власти Шри Ланке поклониле 1985. кад је имао годину дана, постао је предмет кампање бораца за заштиту животињских права пошто је 2015. године откривено да у ланцима проводи неколико сати дневно.

Његове фотографије пробудиле су емоције многих људи широм света, а подршку за његово ослобађање упутила је и светски позната звезда Шер.

Активисти који лобирају за његов премјештај, године 2016. покренули су петицију коју је досад потписало више од 200.000 људи из целог света.

Још није познато кад ће Кааван моћи да путују.