Данас је у Сокоцу, изненада, у 62-ој години живота од посљедица срчаног удара, преминуо Жељко Башевић (1958-2020), бивши командир Полицијске станице Соколац.

Рођен је 7. новембра 1958. године у Сокоцу, од оца Влада и мајке Добринке, рођене Ристић.

Дјетињство је провео у селу Кусаче, гдје је у мјесној школи у Ћаваринама завршио четири разреда основне школе, након чега се са породицом преселио у Соколац, гдје је завршио основну школу и гимназију.

Након завршене средње Школе завршио је Факултет политичких наука ,,Вељко Влаховић” у Сарајеву, смјер одбрана и заштита, чиме је стекао звање професора одбране и заштите и војни чин потпоручника.

По завршетку факултета, од 1983. до 1988. године радио је у Секретаријату за народну
одбрану општине Соколац, на радном мјесту референта за обуку, а потом начелника Општинског штаба цивилне заштите. Од 1988. до 1992. године радио је на пословима шефа службе обезбјеђења у предузећу ,,Романија” Соколац.

Од 1992. до 1996. године био је ангажован у Војсци Републике Српске, као члан команде Друге романијске моторозоване бригаде, одакле је демобилисан у чину мајора. У току отаџбинског рата, у два наврата унапријеђен је ванредно у виши чин због изузетног, одговорног и успјешног обављања постављених задатака. Након демобилизације, од 1996. до 1999. године обављао је дужност командира Полицијске станице Соколац, након чега је распоређен у Центар јавне безбједности Српско Сарајево, гдје је обављао низ полицијских дужности.

Од 2003. до 2015. године обављао је дужност инспектора за унутрашњу контролу МУП-а Републике Српске, а од 2015. обављао је послове и задатке командира Полицијске станице Соколац.

Иза себе је оставио супругу, двије кћерке и унука.

Редакција портала ,,Соколац-срце Романије“ изражава искрено саучешће породици Башевић.