Иако је паста алла Норма позната по патлиџанима, парадајз јој ипак даје највише сласти. Требаће ти и босиљак, а сицилијанске домаћице понекад додају и прстохват чилија, као и бели и црни лук.

Паста алла Норма је сицилијански специјалитет који наводно дели име с Белинијевом опером. Друга прича каже да је настала као норма за остала јела у Катанији. Бројни кувари се слажу да јело свој “вулкански” изглед ерупције парадајза и патлиџана дугује Етни.

Уз само неколико састојака ово јело показује да је једноставно често и најбоље. Чак и Џејми Оливер ту тестенину с патлиџанима и парадајзом зове загрљај из тањира. Радо је једу је и они који иначе не воле патлиџан јер уме да мало горчи, па га најпре мало посоле и оцеде. Неки кувари тврде да патлиџан тако мање упије уља током печења. Патлиџан можеш да насечеш на танке кришке, па ће јело бити примамљивијег изгледа, а можеш и да га исецкаш на коцкице – лакше ћеш га смазати. А можеш и да бираш како ћеш га пропржити – у тигању, на грилу или у дубоком уљу, мада то није много препоручљиво за здравље.

Што се тиче тестенине, одлична опција су шпагети или нешто дебљи буцатини, пенне или ригатони. Важно је само да одабереш облик који ће лепо покупити мирисни сос. И не треба заборавити да без сира нема Норме. Пармезан и рикота фино наглашавају остале укусе.

Састојци:

  • 1 велики патлиџан
  • 4 кашике маслиновог уља
  • 3 чена белог лука
  • 4 парадајза или 1 конзерва парадајз-соса
  • 25 г босиљка
  • 150 г–200 г тестенине
  • 1 кашика пармезана

Припрема:

Патлиџан исеци на кришке или коцкице, посоли и остави са стране пола сата. На тигању загреј пола количине уља. Патлиџан испери у хладној води, обриши убрусом и убаци у тигањ на 15-20 минута уз повремено окретање.

Загреј остатак уља и додај сецкани бели лук, па након неколико минута убаци и парадајз и пола босиљка. Кувај на лаганој ватри 20 до 30 минута док се сос не згусне. Онда додај патлиџан и скувану тестенину.

Пре служења поспи сиром и остатком босиљка.