Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће сутра Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији поводом саборног дана овог храма, који ће бити обиљежен и свјетовним културним програмом.

Света архијерејска литургија биће служена од 9.00 часова. Према програму обиљежавања Дана манастира, након литије око храма вјерницима ће се обратити представници Српске православне цркве.

Поводом Дана манастира на Равној Романији соколачко Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ организовало је поклоничко путовање од Сокоца до Манастира Светог великомученика Георгија.

Предсједник Удружења Дејан Елез рекао је Срни да ће сутра у 5.30 часова педесетак учесника пјешке кренути испред Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу, уз благослов свештенства црквене општине Соколац.

У порти манастира на Равној Романији сутра ће бити одржане 23. „Госпојинске вечери културе“ уз пригодан програм „Теби горо Романијо“, најављено је из соколачке Установе за културу „Перо Косорић“, која је организатор ове манифестације.

Директор ове установе Ирена Шућур навела је да ће у оквиру културног програма бити организована презентација традиционалних јела сарајевско-романијског и гласиначког краја и изложба ручне радиности у Установи за културу и у порти манастира, у организацији Секције за друштвену активност жена соколачког Удружења грађана „Аурора“.

Она је напоменула да ће манифестација бити одржана у складу са мјерама Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације због епидемије вируса корона.

Обиљежавању Дана манастира присуствоваће представници општине Соколац и града Источно Сарајево.

Црква Светог великомученика Георгија на Равној Романији освештана је 2002. године, а проглашена манастиром три године касније и у народу је позната као Соколица.