Фото: Б.Марковић

Полагањем вијенаца на Спомен – костурницу у Парку бораца Романије у Сокоцу данас је обиљежено 79 година од устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату. Чланови удружења бораца народноослободилачког рата /СУБНОР/ Соколац, на скроман начин, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера, обиљежили су овај значајан историјски датум.

Предсједник општинског одбора СУБНОР-а Соколац, Миливоје Јанковић, истакао је да се већ у јулу 1941. године планирао устанак. У тим данима, како каже пале су и прве жртве на Романији.

Фото: Б.Марковић

– Већ у првим данима,познато је да су страдали Мирко Боровчанин и Сава Пушоња. Недуго потом, окупљени су први борци и отпочињу прве акције у Жљебовима и Соколовићима. Број војника је растао из дана у дан, да би их на крају било око 3000, из свих крајева ове регије. Сваки трећи је изгубио живот, казао је Јанковић.

Према његовим ријечима, у наставку борбе за слободу, 26. августа ослобођен је Соколац, уз снажну подршку јединица са Пала, Хан Пијеска и других околних мјеста.

– Романија је за слободу, поред својих народних хероја дала и огромне цивилне жртве. На подручју Сарајевско – романијске регије страдало је 5494 цивила, уз 6000 Срба са ширег подручја ове регије који су страдали у Старом Броду на Дрини, у страшном покољу у Милошевићима. Историја Романије је широка, а наше данашње могућности скромне. Ипак, окупљени око данашњег дана показујемо да се њихово страдање није заборавило, нагласио је Јанковић.

Фото: Б.Марковић

Закључио је да се нада да ће данашња покољења и потомци жртава дуго памтити и поштовати подвиге славних предака.

– Надам се да ће се на славној Романији увијек виорити застава слободе и да ће живјети слободарски дух нашег народа.

На Спомен – костурници у Сокоцу уписано је око 1000 имена погинулих бораца и цивилних жртава погинулих у Другом свјетском рату.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.