Усвојена Стратегија развоја општине Соколац за период 2020. – 2030. година (ВИДЕО)

29. редовна сједница Скупштине општине Соколац

0
Фото: Ј.Маринковић

На 29. редовној сједници Скупштине општине Соколац усвојена је Стратегија развоја општине Соколац за период 2020. – 2030. година. Документ је урађен у складу са Стратегијама развоја Републике Српске и БиХ и по угледу на европске стандарде. Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да се на Стратегији радило током претходних годину дана.

-Пред нама је период када очекујемо отварање пута ка европским фондовима и међународним финансијским институцијама. Сигуран сам да ћемо привући велики број инвеститора јер је Стратегија добро урађена. Желимо да уредимо комплетно стање у општини, првнствено у областима привреде и заштите животне средине. Утврдили смо одређене локације као природне паркове, те подручја од значаја за културно – историјско насљеђе. У контакту смо са Академијама наука и умјетности РС и БиХ, као и Заводом за заштиту споменика РС и БиХ и УНЕСКО-ом, а у наредном периоду радиће се једно важно археолошко истраживање у Кнежини. На подручју општине Соколац налазе се значајна природна богатства – ријечни токови, шуме, пољопривредна земљишта и у интересу нам је да те локације прогласимо заштићеним подручјима. Ујерили смо више нивое власти да се одустане од изградње мини хидроцентрала. Будућност ове општине није само у пољопрпривреди, грађевинарству и дрвној индустрији, већ и у развоју туризма и очувању здраве животне средине – истакао је Бјелица.

Стратегијом развоја општине обухваћени су и бројни пројекти, превасходно у области енергетике.

-Наш простор има добре услове за изградњу соларних електрана, вјетроелектрана, те за унапређење у области енергетске ефикасности. Имамо добру сарадњу са Владом РС и ресорним министарством, као и организацијама које су задужене за пројекте из области енергетске ефикасности. Већ три пројекта су завршена, остале су још двије јавне установе, а потом крећемо са реализацијом пројекта утопљавања стамбених зграда на подручју наше општине. Упоредо са овим, радимо двије стратегије у области саобраћаја – развој саобраћајне инфраструктуре, гдје је укључена изградња заобилазнице, а друга се односи на одржавање локалне путне мреже и улица у граду. Надамо се да нас неће заобићи изградња модерних саобраћајница и брзих трака. Стратегија општине Соколац не подразумијева наше личне жеље, већ потребе свих грађана – казао је начелник Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Опозиција је подржала ову тачку дневног реда, уз одређене примједбе.

– Клуб одборника СНСД-а увијек је за напредак цјелокупног друштва. Међутим, имали смо примједбе на дио Стратегије у области спорта, највише због недостатка терена са вјештачком травом за млађе селекције. Овим документом није обухваћена куповина земљишта од стране иностраних инвеститора, посебно оних из арапских земаља. Имовина локалне заједнице, као и читаве РС није заштићена на најбољи начин. Знамо да локална заједница није у могућности да купује земљишта у рубним дијеловима општине и на тај начин их заштити, већ да се се то мора рјешавати на републичком нивоу, али мора се на неки начин рјешавати. Добили смо обећање од начелника да ће овај проблем бити уврштен у Стратегију развоја општине Соколац. За Стратегију не можемо рећи да је лоше урађена, али мислим да се треба предвиђати на реалним основама – рекао је предсједник Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић.

Одборници су усвојили Приједлог Закључка о додјели признања општине Соколац, која ће бити уручена за Илиндан, на Дан и крсну славу општине Соколац. Подржани су приједлози да се повеља општине Соколац уручи књижевнику Момиру Крсмановићу, златне плакете др Бојани Грујић, дипломираном инжењеру грађевинарства и Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“, сребрне плакете пољппривреднику Младену Орашанину и хотелу „Златни бор“, а златне значке Ани Нешковић, ученику генерације СШЦ „Василије Острошки“, Милици Боровчанин, ученику генерације ОШ „Соколац“ и Милици Ујић, најбољем студенту.

Повеља општине књижевнику Момиру Крсмановићу

– Повеља општине Соколац заслужено иде у руке књижевнику Момиру Крсмановићу, аутору више историјских романа о геноциду над српским народом. Он већ деценијама ради на откривању и објелодањивању истине из прошлости, а за нас је посебно важно што је изнио одређене чињенице о страдању становништва са ових простора за вријеме Другог свјетског рата у Милошевићима на Броду на Дрини. Остала признања су знак захвалности свима онима који Соколац представљају широм свијета у најбољем свјетлу – истиче начелник Сокоца Милован Бјелица.

Опозиција је подржала и ову тачку дневног реда, заузимајући став да се признања додјељују према заслугама, похваливши посебно хотел „Златни бор“.

– Хотел је донио нову вриједност у туристичкој понуди општине Соколац. Посебна вриједност за дјецу је што у хотелу имају прилику да похађају школу пливања. У будућности, треба гледати у правцу да изградимо већи базен на подручју наше општине – мишљења је предсједник Клуба СНСД-а Ђорђе Радић.

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Приједлог Одлуке о именовању Бранкице Башић за директора Туристичке организације „Соколац“. Усвојени су и Извјештај о раду Комисије за популациону политику за 2019. годину, као и Извјештај о инспекцијском надзору на подручју града Источно Сарајево за 2019. годину.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.