Грађани Српске константно су на удару поскупљења како основних животних намирница, тако и роба широке потрошње, те услуга, а поједина храна је, у односу на исти период лане, скупља и за више од 20 одсто.

У јуну су, у поређењу са истим мјесецом прошле године, највише скочиле цијене сухомеснатих производа, те воћа и поврћа, али су скупљи и готово сви други артикли, као и јела и пића у угоститељским објектима.

Подаци Завода за статистику РС показују да је, примјера ради, у овом периоду килограм сувог свињског врата са 15,15 поскупио на 18,89 КМ, или за 24,7 одсто.

Цијена килограма шункарице је порасла за скоро девет, а мортаделе за 18,5 одсто.

Шећер је поскупио за осам одсто, уље 14,4, паприка 11, а парадајз за 16,6 одсто, док је цијена јабука већа за чак дупло.

Поскупили су, додуше у мањем износу, и рижа, брашно, хљеб, тоалетни сапун, детерџент за веш.

Такође, цијене су подигли и угоститељи, па грађани скупље плаћају како напитке, те алкохолна и безалкохолна пића, тако и пите, торте и колаче, те готова јела.

Угоститељи и трговци потврдили су за Српскаинфо да су цијене поменутих роба у највећој мјери повећане уназад пар мјесеци, што је, како наглашавају, добрим дијелом посљедице и епидемије корона вируса.

У Асоцијацији самосталних трговинских радње бањалучке регије истичу да је, свакако, највише поскупило воће и поврће.

Код осталих прехрамбених намирница и роба широке потрошње ријеч је о поскупљењима у мањим износима, која постају видљива након нека три мјесеца, када уочимо да је нешто поскупило за, на примјер, десет одсто. Једино не расте цијена сировог меса – каже предсједник ове асоцијације Богдан Марјановић.

Према његовим ријечима, ако гориво и даље буде поскупљивало, немонован ће бити и пораст цијена у трговинама.

– С друге стране, грађани уназад пар мјесеци, због епидемије, смањују потрошњу. Страх и неизвјесност тјерају их да купују само оно најосновније, како би сачували нешто новца за не дај боже. Тако, и даље се углавном купују, и куповаће се, брашно, хљеб, шећер, уље и остале основне намирнице, док људи остало купују ријетко, и у мањим количинама. Трговци, с друге стране, да би надокнадили губитке, иду са поскупљењима – наглашава Марјановић.

У удружењима потрошача потврђују да је у Српској све поскупило, а да посебан проблем за грађане представља скок цијена хране, коју свакодневно купују.

– Примјера ради, седмична куповина сада је скупља за пет КМ, а мјесечна за неких 20 КМ. То јесте пуно, кад неко зарађује 650 КМ, па кад тих 20 КМ може да надомјести само ако се одрекне неке друге потребе. О пензионерима је сувишно и говорити – поручује извршна директорка Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Она додаје да су износи поскупљења значајнији, него што то показује званична статистика.

– Имамо свакодневна тиха поскупљења која, кад се наберу, за многе грађане значе прилично оптерећење. А поскупиле су и поскупљују све намирнице, а посебно сезонско воће и поврће, док су цијене порасле и у кафанама и ресторанима, због чега је логично да ће и потрошња бити мања – истиче Марићева.

Корона подигла трошкове

У Удружењу угоститеља РС наглашавају да су кафеџије морале да иду са повећањем цијена.

– Разлог је повећање трошкова, прије свега због набавке средстава за дезинфекцију и маски за особље, али и због пораста набавних цијена. Примјера ради, средства за чишћенеј и дезинфекцију су раније коштала 70, а сад дупло толико. Такође, ако неки локал има седам-осам конобара, за маске дневно оде 10 КМ – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Жељко Татић.