Како бисмо избегли опасност од заразе, морамо да научимо да исправно спремамо ову протеинску намирницу, која је готово свакодневно на нашој трпези.

За многе од нас нема ручка без меса – а колико је оно тражена намирница, говори податак да се производња месних производа повећала за четири пута у последњих 50 година. Само у првих седам месеци 2020. године произведено је 126 килотона пилетине, пише “24 сата”.

Многе породице месо једу сваког дана, и баш зато је важно да научимо да га правилно чувамо и спремамо, јер је веома подложно кварењу и бактеријама. Произвођачи већ имају разрађене процедуре којима месо штите од заразе, међутим део одговорности је и на потрошачима. “24 сата” наводе најчешће грешке које правимо при баратању са месом, али и савете да будете сигурни да је оно исправно.

Прва грешка: месо одмрзавате цео дан

Уколико месо полако одмрзавате, веће су шансе да се у њему развију бактерије. Месо из замрзивача требало би да ставите у посуду с поклопцем и полако одмрзнете у фрижидеру или под хладном текућом водом. Такође се може одмрзнути у микроталасој, али важно је да запамтите једно правило: када једном одледите месо, не смете га враћати у замирзивач.

Друга грешка: месо не држите на најнижој полици фрижидера

Месо се најбоље чува од контаминације ако се држи у најхладнијем делу фрижидера. Свеже пилеће месо се препознаје по розикастој боји меса и “кукурузножутој” боји коже. Такође мора бити флексибилно, а у фрижидеру сме да борави два дана, на температури од 4°Ц, и то на најнижој и најхладнијој полици. Сирово месо не би смело да буде у додиру с осталим намирницама како не би дошло до евентуалног преношења бактерија.

Трећа грешка: не чистите даску за сечење

Водите рачуна и о хигијени ствари које користите за припрему меса, али о личној хигијени. Обавезно пре кувања оперите руке сапуном и топлом водом. Даске за сечење, посуде и сав прибор требало би одмах након упоребе опрати детрџентом у врућој води јер је опасност од заразе преносом с контаминираних површина велика. Сетите се да редовно промените и сунђере којим перете судове, као и кухињске крпе.

Четврта грешка: Заједно држите различите врсте меса

Када правимо роштиљ, често држимо различите врсте меса у истој посуди, а ту вреба опасност од заразе. Такође треба обратити пажњу да се не меша са куповним поврћем и салатама. Ту је и савет за маринаду: ако желите да маринирате месо, најбоље је да је прво прокувате, па онда у њу ставите комаде.

Пета грешка: печете месо на погрешној температури

Постоји више начина термичке обраде меса, а коју год да изаберете, треба да водите рачуна о одређеним мерама превенције. Уколико имате термометар, кување ће вам бити доста лакше, јер он брзо мери температуру у средњем делу комада меса. Пилеће месо требало би да се пече на најнижој унутрашњојтемператури од 82°Ц. Ако печемо цело пиле, добро је да му оставимо кожу како би месо било сочно и хрскаво. Пече се на високој температури, али пазите да се не препече – јер такво месо погодује развоју канцерогених материја.