Централна изборна комисија БиХ саопштила је да данас почиње дистрибуцију градским/општинским изборним комисијама привремених бирачких спискова, чије је штампање и паковање омогућено захваљујући континуираној подршци мисије ОЕБС-а у БиХ.

Из ЦИК-а наводе да је реализација изборних активности које су прописане Изборним законом БиХ и Оперативним планом спровођења изборних радњи, доведена у питање због чињенице да финансијска средства за организацију и спровођење локалних избора 2020. године још нису обезбијеђена.

Једна од активности чија је реализација била онемогућена због чињенице да није обезбијеђен новац, јесте штампање и излагање привремених бирачких спискова, и то у периоду од 18. јула до 17. августа.

Из ЦИК-а наводе да је излагање привремених бирачких спискова на увид јавности изузетно значајно у сегменту тачности, ажурности и укупног интегритета бирачког списка.

ЦИК је позвао најширу јавност у БиХ, а прије свега бираче и политичке субјекте, да у периоду од 18. јула до 17. августа изврше увид у изложене привремене бирачке спискове и да све евентуалне примједбе доставе надлежном центру за бирачки списак.

Надлежним органима власти у БиХ још једном је упућен позив да обезбиједе финансијска средства за организацију и сповођење овогодишњим локалних избора.