Полиција полицијске управе Бањалука данас је у акцији кодног назива “Парма 2“ ухапсила Горана и Мартину Росо, који су осумњичени за више кривичних дјела. У полицијском саопштењу наведено је да је “у склопу акције пронађен и привремено одузет хеликоптер,“ без откривања детаља.

Како сазнајемо, одузет је хеликоптер типа “Газела“, са ознаком Е7-ВДХ. Хеликоптер је у евиденцији Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ регистрован на неименовано физичко лице.

Међутим, овај хеликоптер за летове је користило предузеће “ВДХ аеро“ чије је сједиште у бањалучком насељу Залужани и које се бави летачким услугама. „ВДХ аеро“ је у медије доспјело прошле године када су преко странице за оглашавање нудили медицински транспорт, за који, убрзо је откривено, нису били регистровани.

На једном од рекламих материјала (флајера) предузећа као контакт особе наведени су Горан и Мартина, без навођења презимена.

Фирма сличног имена, “ВДХ дентал“, по доступним подацима, налази се на адреси у Алеји Светог Саве у Бањалуци и пружа стоматолошке услуге.

Мартина Росо, ухапшена у данашњој акцији, осумњичена је да се лажно представљала као доктор, односно зубар, тако што је израдила диплому стоматолошког факултета у Сарајеву на своје име у којој је писало да је мастер/магистар стоматолошких наука и након тога у Бањалуци регистровала ординацију у којој је неовлаштено радила као стоматолог.

Доступни бројеви телефона предузећа “ВДХ аеро“ и “ВДХ дентал“ данас послијеподне нису били у функцији. АТВ је раније објавила да је оснивач фирме “ВДХ аеро“, Далибор Вишић.

Хеликоптером је пилотирао или пилотира, Зоран Окиљ, пилот и некадашњи директор предузећа “Аеродроми Републике Српске“.

Окиљев профил на Инстаграму препун је фотографија “Газеле“ која је данас одузета.

Мондо је од извора упућених у акцију добио информације да је хеликоптер био стациониран на подручју општина Језеро или Мркоњић Град. Поуздано сазнајемо да је овај хеликоптер често био “паркиран“ у кругу једног предузећа у Језеру чији је власник бизнисмен Милорад Вођевић.

У првом дијелу акције “Парма“ полиција ПУ Бањалука у фебруару ове године ухапсила је управо Милорада Вођевића, заједно са Душаном Шаином, бившим начелником општине Језеро и још двије особе: Гораном и Мартином Росо.

Тада је саопштено да су сви они осумњичени да су у Бањалуци „прометовали стан без његовог власника, те су га на основу фалсификоване документације поново продали, као и да су прометовали три возила без сагласности власника са фалсификованим докуметима и уговорима, те на тај начин прибавили противправну имовинску корист од око 250.000 КМ.“

Акција је названа “Парма“ јер ове особе осумњичене да су оштетиле насљеднике покојног Милутина Жујића, који је био власник фирме и ланца бензинских пумпу “Парма тренд.“ У првој акцији “Парма“ одузета су и два скупоцјена “мерцедеса.“

ИЗ ПУ Бањалука данас је саопштено да се акција “Парма 2“ спроводи под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а по наредбама Основног Суда Бањалука те да су одређене активности у оквиру ове акције и даље у току.