Драги наши читаоци,

Надах се да ћу вас по изласку овог двоброја затећи у бољем расположењу и безбједнијем окружењу, одморне од мјесеци иза нас у којима смо живјели по новоуведеним и тешко прихватљивим правилима. Oчекивани предах до најављиваног јесењег таласа, свима нам неропходан да напунимо батерије и средимо мисли, остао је још једно изјаловљено надање. У претходна два мјесеца смјењивале су се наредбе о попуштању уведених мјера и апели за поштовање утврђених правила, уз свакодневну стрепњу о могућности за увођење нових још ригорознијих.

Да није ситуација каква јесте, дан када су релаксиране мјере и отворени угоститељски објекти могао се прогласити за празник. Као одраз жеље за привидним доживљајем слободе, похрлили су на виђење и дружење и они који ријетко залазе у кафанске кутке. Наш менталитет је показао да нисмо спремни прихватити сву озбиљност ситуације која нас сувише плаши, па утјеху налазимо у одбијању сагледавања реалности. И даље неуморно трагамо за оним што би ојачало наду у безазленост и потврдило да смо у праву. У данашњем времену доступности интернета и друштвених мрежа у сваком тренутку можемо наћи групу истомишљеника на било коју тему или дилему. Не чуди што је у људској природи да радије и спремније вјерује у наставак нормалног тока живота, минимизирајући недопадљиву стварност. Тешко је суочити се са чињеницом да су се начин живота и приоритети друштва промијенили, а са њима и ми сами. Лакше је и прихватљивије нападати гласнике лоших вијести и оспоравати поступке и мјере којима се криза можда може зауставити или ублажити.

Окупљања, већином породична, претворила су се у наjвећа жаришта вируса посљедњих дана. Људи који су путовали дошли су у ситуацију да се заразе и пренесу вирус на своје укућане и околину. Поједина жаришта су и радна мјеста. Стално се апелује да се спроводе мјере које су прописане. Подаци говоре да је већина заражених млађе и средње животне доби, а знатно мање је старијих од 65 година. Тренутна ситуација је стање које не може да се игнорише. Може ли да се промијени? Да ли смо толико неодговорни или само немоћни? Слиједе ли нове прекретнице у свакодневном животу или смо на путу стицања колективног имунитета? Питања су у мноштву других која чекају одговоре.

У ишчекивању живот неумитно иде даље. Пола године прође као дланом о длан. Уклапајући се у каналисане токове, лишени нових и остваривања постојећих планирања припремили смо двоброј у коме вам доносимо дешавања у протекла два мјесеца у општини Соколац. Отказане су традиционалне манифестације (стр. 23) и прекинута спортска такмичења (стр. 34). Радује нас чињеница да по први пут рубрику Лица Романије доносимо на три стране (стр. 22 – 24), јер је толико богата да смо нашем саговорнику могли и цијеле новине посветити. Свакодневне информације које смо емитовали на таласима Инфо радија о епидемиолошкој ситуацији укратко су сажете на стр.5.

Желим да вјерујем да ће вријеме коме смо савременици једном свједочити о тријумфу живота над смрћу; о мудрости како се опстаје када се пропада; о снази у вријеме слабости и суноврата.

Док пишем овај текст муње парају небо изнад Сокоца, најављујући олују, али и дугу која би могла услиједити послије кише. Шта нас чека сутра најбоље говоре фотографије пред вама. Све је могуће. Да ли ће преовладати тамни, или се пробити и небо покрити свијетли облаци, остаје нам да видимо или завиримо у свијет маште у коме ћемо их сами обојити.

До новог сусрета желим вам да сачувате своје физичко и ментално здравље и својих најдражих.

У име екипе, која у ванредним и редовним условима свакодневно информације о животу у нашој општини пласира до вас путем радија, портала и новина, срдачано вас поздрављам.

Из штампе је изашaо 255. број Соколачких новина, у којима доносимо информације које у обиљежиле мјесеце мај и јун 2020. године.

ИЗДВАЈАМО

-Актуелности:

-Укинуто ванредно стање у РС – Број заражених не јењава

-28. редовна сједница Скупштине општине Соколац

-16. јун – Дан одбране Сарајевско – романијске регије

-Изградња водовода у Бјелосављевићима и Калиманићима – 550 домаћинства ће добити воду

ПРИВРЕДА

-Предузеће „Биље и љекобиље“ – Љековито биље на њемачком тржишту

-Потписани уговори о суфинансирању стеоних јуница

ИНТЕРВЈУ

-У рубрици ИНТЕРВЈУ доносимо разговор са педагогом у ОШ „Соколац“ Момирком Боровчанин

ДРУШТВО

-28. година од оснивања романијских бригада

-Изабран први званични туристички сувенир општине Соколац

-Завршена школска 2019/2020. година

ЛИЦА РОМАНИЈЕ

-Лица Романије: Миљан Вучетић, најмлађи доктор наука

-У двобројном издању Соколачких новина доносимо редовне рубрике: Религијске теме, Здравље и ми, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разоноду…

Соколачке новине можете купити по цијени од 2 КМ у свим продајним објектима штампе у граду.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име