Према подацима којима располажу у Дому здравља ,,др Љубомир Ћеранић“ тренутно на подручју наше општине су 3 лица позитивна на SARS COV 2 вирус. Од почетка пандемије до сада укупно је овај вирус потврђен код 4 лица настањена на нашој општини.

Докторица запослена у дому здравља у Сокоцу, а позитивна на овај вирус се налази на евиденцији рогатичког дома здравља обзиром да је са сталним мјестом боравка у Рогатици. Битно је напоменити да су контакти тј. здравствени радници који су били у контакту са докторицом тестирани и да су сви негативни тако да је овај кластер затворен.

Остала три позитивна лица се према епидемиолошком истраживању не могу довести у везу.

Тестирања и здравствени надзор се врши динамиком коју одређују надлежни епидемиолози из ИЗЈЗ. Обзиром да се већ има искуства са „новим“ вирусом сходно томе се доносе и адекватне смјернице према којима поступамо.

Добро су се показале превентивне мјере тј. мјере респираторне хигијене које првенствено подразумјевају ношење заштитних маски у затвореном простору, одржавање физичке дистанце, често провјетравање просторија и прање руку.

Према задњим смјерницама тестирање се врши код особа које испољавају знакове АРИ суспектне на COVID 19, код особа које су биле у контакту са особама код којих је потврђен SARS COV 2 вирус само у случају са испољеном симптоматологијом и код особа које долазе из ризичног подручја гдје је висока стопа заражености у случају испољавања специфичне симптоматологије. За све остале контакте се препоручује надзор у трајању од 14 дана.