Иако вас можда нервира када петогодишњак почне да имитира све што радите, испоставило се да бебе то нарочито обожавају. Нова студија са Ланд Универзитета у Шведској показала је да су бебе које одрасли имитирају много дружељубивије од других.

Истраживачи су радили са групом шестомјесечних беба кроз четири типа игара: директна имитација, обрнута имитација, имитација тијелом без промјене на лицу и одговори који су различити од бебиних покрета. Већина беба је гледала, смијала се и покушавала да приђе истраживачима који су учествовали у имитацији.

“Имитирање млађе дјеце се показало као ефикасан начин да ухватите њихове интересе и повежете се са њима. Мајке су биле врло изненађење видјевши своју дјецу како су весело укључена у игру имитације са странцима”, рекла је Габријела Алина Саусиус, главни аутор студије.

Код беба које су учествовале такође се тестирало и понашање – гурање сточића, како би се провјерило да ли ће и истраживач исто урадити.

“Ово је било врло интересантно. Када неко активно тестира особу која га имитира, то је индикација да имитирана особа свјесна да постоји неки однос између његовог и туђег понашања”, објаснила је.

Научници су закључли да игра имитације има веома важну улогу у развоју интеракције, дијељења емоција и намјера.

Зато, само напријед, играјте се оне старе познате игре имитације!