У организацији Савеза модерних плесова у БиХ и Плесног студија „Орион“ из Пала 7. и 8. новембра 2020. године биће одржано Државно првенство БиХ у СПЦ „Пеки“, које је првобитно требало да се одржи у јуну текуће године.

Државно првенство БиХ је финално такмичење у једној плесно-такмичарској сезони, а клубови, тренери и плесачи годину дана раде на припреми квалитетне кореографије коју ће показати на овом првенству, у циљу освајања најбољег резултата.

Према ријечима руководиоца ПС „Орион“ из Пала Драгана Веселиновића, циљ такмичења јесте да плесачи освоје најбољи резултат који ће их одвести на Европско и Свјетско првенство у текућој години.

– Технички и директни организатор Државног првенства мора имати довољно искуства и знања, као и адекватне услове да би добио овако једну сложену организацију првенства – каже Веселиновић и додаје да ће се клубови на поменутом такмичењу у новембру представити кроз три групе плесних категорија.

Према његовим ријечима, плесачи ће наступити у групама плесова попут Street dance, Hip hop, Disco dance, Break, Electric, Disco Show, Street show; Perfoming arts, Ballet, Show Dance, Modern, Belly Dance, Couple dance disciplines, Argentine tango, Salsa, Merenque, Bachata, Caribean dances и у многим другим.

На Првенству БиХ такмичари ће наступити у старосним категоријама дјеце до 7 година, од 1 до 10 година, од 11-12 година, јуниори до 14 и 16 година, одрасли у категорији од 17 до 30 и од 30 до 50 година, те сениори у категорији преко 50 година старости.

– Ове године, имајући у виду сложеност ситуације, ипак очекујемо да се пријаве 23 клуба са преко 1.500 плесача са цијелог простора БиХ. Судије које ће вршити процјену плесних кореографија су из нашег Савеза и биће подијељени по својим ужим специјалностима током два дана – каже Веселиновић.

Плесни студио „Орион“ из Пала ће се представити са својим плесачима из Пала и Источног Сарајева, који ће се максимално припремити и током љетних мјесеци са жељом да покажу најбоље из овог Студија и остваре што боље резултате.

Према Веселиновићевим ријечима, у току је упис нових чланова у ПС „Орион“, а заинтересовани родитељи заједно са дјецом се могу јавити на термин тренинга 2., 4. и 6. јуна у ТЦ „Бест“ (први спрат) сваким даном од 18:00 часова.

Главни покровитељ Државног првенства БиХ у модерним плесовима је општина Пале.