Поштовани суграђани,

мислим да сам на позицији начелника општине Соколац у претходна два мандата највећим дијелом испунио обећано и планирано. Због послова које смо започели а захтијевају више времена за реализацију планирам да се на наредним локалним изборима по трећи пут кандидујем за ову функцију.

Након ревитализације јавних предузећа (Врела Биоштице, Нове топлане и Божура) основали смо предузеће ЈКП ,,Соколац“ које пуних осам година без прекида пружа услуге градског гријања, одвоза смећа, уређења града и погребних услуга.

Приватизација некадашњих гиганата

Успјешно је извршена приватизација некадашњих гиганата на овом простору – Нове Романије, УНИС-а, КТК Кнежина, Фарме музних крава, Центра за унапређење пољопривредне производње. Ушли смо у откуп имовине предузећа која су у стечају – Врела Биоштица и предузећа Фаминекс.

Реализујемо пројекат изградње, реконструкције и проширења јавне расвјете на подручју наше општине. На више локација извршили смо уређење самог градског језгра, локалних саобраћајница, паркинг простора и платоа испред српског војничког спомен-гробља ,,Мали Зејтинлик“. Реализовали смо пројекат постављања оптичког кабла који је убрзао и побољшао интернет и фиксну телефонију. Поставили смо нове семафоре како би се унаприједила безбједност саобраћаја у граду. Прошле године смо званично пустили у рад систем видео-надзора којим је покривено шире градско језгро.

Отвореност општине на првом мјесту

Приступили смо пројектима који су захтијевали широку регионалну и међународну сарадњу, уз отвореност општине према свијету и према различитим организацијама и фондацијама. Тако смо реализовали многе пројекте са UNDP-ом, ФАО-ом, ОЕБС-ом, USAID-ом, ИФАД-ом, са Европском инвестиционом банком, са Европском банком за обнову и развој, Свјетском банком, Развојном банком Савјета Европе и другим партнерима. Уложили смо огромне напоре да привучемо стране и домаће инвеститоре у чему смо највећим дијелом и успјели.

Домаћа компанија Оногошт откупила је и реконструисала бившу фабрику УНИС-а, стари Аутотранспорт и стару пекару, гдје је изградила два савремена маркета, пословну зграду и царински терминал. Компанија Нешковић осигурање откупила је и реконструисала двије бензинске пумпе, технички преглед, продавнице и кафиће. Хамдо група је покренула производњу дрвених еко-кућа за страно тржиште, ТЦ Зона д.о.о. Бања Лука је откупила, реконструисала и оживјела фарму музних крава у Подроманији. Нови комерц је откупио, реконструисао и успоставио производњу у објекту некадашњег КТК у Кнежини, док је Сервис Ђурђић стару топлану откупио, реконструисао и преуредио у салон бијеле технике и стовариште грађевинског материјала. Покренут је откуп и прерада биља и љекобиља од стране предузећа ,,Биље и љекобиље“, д.о.о. Повер и д.о.о. Јуниор.

Већина дрвопрерађивача у Сокоцу окренути су према развоју, проширењу асортимана производа и осигурању изласка на инострано тржиште. Отворене су четири фабрике пелета, а тренутно се изводе радови на изградњи још двије фабрике пелета. Неколико наших привредника инвестирало је у набавку дробилица за дробљење дрвета у сјечку. Романијапутеви а.д. Соколац инвестирали су значајна средства у изградњу нове асфалтне базе и опреме. Аутохерц д.о.о. одговорно врши превоз путника и пружа станичне услуге. А.Д. ,,Фатес“ Соколац је једино предузеће у Сокоцу које није отишло ни у један од облика стечаја, успјело је пребродити проблеме у пословању и опстати на тржишту.

Смањен број незапослених

На крају 2012.године на евиденцији бироа Соколац евидентирано је 2.178 незапослених лица, док је тај број данас 1.429.

Реконструисали смо и изградили канализациону мрежу и водовод и повећали енергетску ефикасност објеката јавних установа на подручју наше општине. У овој години завршићемо још два значајна пројекта, а то су пројекти енергетске ефикасности на објекту Установе за предшколско васпитање и образовање и згради општине Соколац.

Пред нама је завршетак колектора за пречишћавање отпадних вода и реконструкција и модернизација водовода на самом изворишту Биоштице.

Завршили смо изградњу стамбене зграде са 17 станова, а тренутно завршавамо двије стамбене зграде са 64 стана за избјегле и расељене породице чија је вриједност са инфраструктуром и потребном опремом око 5 милиона КМ. Са овим пројектима обезбиједили смо распуштање колективног центра и алтернативног смјештаја на подручју наше општине.

Константно пружамо подршку и помоћ здравственим и образовним установама. Омогућили смо полагања приправничког испита за преко 300 наших приправника. Све вријеме смо истицали и награђивали успјешне привреднике, пољопривреднике, ученике, студенте, спортисте, спортске раднике, лица са посебним потребама као и хуманитарне раднике.

Константна помоћ вишечланим породицама

Кроз Удружење ,,Мајка и дијете“ редовно помажемо вишечланим породицама као и младе брачне парове који имају потребу за вантјелесном оплодњом. Значајна средства издвајамо за додатна права бораца и помоћ социјално-угроженим породицама.

Угоститељство и хотелијерство су значајно унапријеђени са изградњом новог хотела ,,Златни бор“. Проширени су капацитети у конобама ,,Кум“ и ,,Огњиште“, ,,Викторија“, ,,МОН“, Кафе ресторан ,,Лукус“, Кафе ,,Фонтана“ као и многих других угоститељских објеката.

Реконструисана је градска пијаца. Пружена је подршка у изградњи планинарског дома на Романији.

У завршној фази је израда просторно-планске документације подручја Равне Романије, тако да ће пројекат изградње Етно села ,,Соколовград“ бити настављен.

Пољопривредна производња

Покренули смо пољопривредну производњу у добром смјеру. У периоду од 2012.године до данас пет пута је повећана производња млијека. Увећан је сточни фонд и повећана пластеничка производња. Брендирали смо Романијски кајмак и извршили подјелу више десетина хиљада комада присада воћа.

Цивилно друштво даје широк допринос

Успоставили смо сарадњу са цивилним друштвом која даје широк допринос у многим подручјима. Успоставом добре сарадње са свим нивоима власти у Републици Српској и БиХ допринијели смо бољем и квалитетнијем животу наших грађана.

Након вишегодишњег рада на прикупљању грађе издали смо монографију ,,Соколац-срце Романије“ која је штампана у 1200 примјерака.

Сваке године радимо на истраживању терена гдје се налазе некрополе са стећцима. Под заштиту свјетске културне баштине UNESCO-a уврштена је некропола у Лубурић пољу, а настављају се истраживања пећина ,,Под Липом“ и Гирске пећине, као и некрополе у Бјелосављевићима и подручја Кадића брдо.

Млади и спорт

За наше младе редовно приређујемо богат културно-забавни програм и подржавамо спортске манифестације (МОСИ, Илиндан спорт фест, разне меморијалне турнире, школе спорта…).

Након успјешно урађених послова у претходном мандату и енергије која је пробуђена код становника Сокоца смјело смо крајем 2019. године најавили и представили идеју о Сокоцу као мјесту за одмор, припрему врхунских спортиста и домаћину различитих спортских такмичења, како традиционалних тако и екстремних спортова. У прилог овоме већ доста говoри уређен Спортско-рекреативни центар ,,Бара“. Изграђени су и освијетљени тениски терени, освијетљен је главни стадион и потпуно реконструисана тартан стаза, изграђени терени за дворанске спортове на отвореном, као и пјешачке стазе. Са надморском висином од 870 метара те пријатном климом током љета Соколац може и мора да развије ту идеју спортске оазе и мјеста за породична и корпоративна окупљања и излете.

На овој идеји се заснива цјелукупан поглед на општину у наредних десет година и то смо унијели и у стратегију развоја. Све ово је могуће уз сарадњу и приватно јавно партнерство са домаћим али и свим другим заинтересованим инвеститорима.

Градска кућа круна нове стратегије општине Соколац

Оно што представља круну ове стратегије је планирани пројекат Градске куће Соколац, у којој би поред администрације били смјештени библиотека, музеј Гласинца и Романије, галерија, концертна сала, спомен соба и биоскоп. У априлу мјесецу ове године откупили смо и укњижили на општину земљиште на коме се некада налазио хотел ,,Романија“, гдје ће се градити Градска кућа.

Управо овој идеји у оквиру стратегије планирам да посветим највише своје енергије у наредном периоду како би обезбиједили неопходна средства за њену реализацију.

Политиком балансирања и сарадње, без грубих и оштрих ријечи и дјела, често супротно нашем темпераменту и планиској ћуди, ми смо давали примјер како се може и треба радити на јавним пословима и свеопштој користи.

Увјерен сам да грађани препознају наше напоре да у Сокоцу створимо климу развоја, напретка и здравог локалпатриотизма. Да на нашој висоравни живот учинимо лакшим и бољим, а да сви наши пријатељи и гости пожеле да се врате, па и да остану. Мислим да нам је заједнички циљ да сви који дођу намјерно или они који само случајно пролазе кроз нашу општину виде и осјете да се код нас гради и ради и да су сви добронамјерни људи добродошли да буду дио прича са Гласинца.

Све започете пројекте, све наше планове и идеје можемо реализовати једино уколико сви заједно вјерујемо у њих, потом ту вјеру једни другима јачамо и снажимо, а онда предано радимо на њиховом остварењу.

Сигуран сам да ћу заједно са својим сарадницима, ојачаним новим именима и енергијом, по трећи пут добити ваше повјерење и подршку. А тада као и до сада, Соколац ће сваком новом изградњом и сваким новим успјешним пројектом попримати обрисе модерне планинске вароши, на понос и радост свих нас.

Начелник општине Соколац
мр Милован Бјелица