Републички штаб за ванредне ситуације усагласио је нове одлуке у вези са епидемијом вируса корона, које су продужене до 11. маја, али су неке од њих релаксиране, као што су мјере које се односе на лица старија од 65 година. Закључци садрже додатак који је намјењен привредним субјектима којима је одобрен рад.

Општински Штаб за ванредне ситуације такође је кориговао мјере, а гостујући у програму „Инфо радија“ командант Штаба и начелник општине Соколац, Милован Бјелица, рекао је да се од данас примјена свих наредби продужава до 11. маја.

– У циљу провођења превентивних мјера за спрјечавање и сизбијање заразних болести, те заштите и спашавања становништва, продужава се примјена свих наредби које је донио Општински штаб за ванредне ситуације, до понедјељка, 11. маја. 2020. године. Након овог датума, у складу са одлукама Републичког штаба, постепено ћемо укидати наредбе које су на знази од увођења ванредног стања, казао је Бјелица.

Према подацима које свакодневно евидентира Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, 27 лица се налази под мјером самоизолације, док је за њих 10 ова мјера истекла. Доктор педијатар и директорица болнице, Адријана Станар, потврдила је да се у локалном карантину тренутно налазе 4 лица која су прешла границу БиХ.

Апелујем на грађане, посебо на старија лица, која спадају у ризичну групу, да се приликом кретања на отвореном строго придржавају прописаних мјера заштите, те да обавезно носе маске и рукавице, нагласила је Станар.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 338 лабораторијских узорака из 34 локалне заједнице у Републици Српској, а нови вирус корона потврђен је код још двије особе.