Од приватних авиона преко увезеног кавијара до дизајнерских цигарета – луксуз је свакодневица у животу севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Здравствено стање Ким Џонг Уна постало је тема у медијима када се 15. априла није појавио на прослави годишњице рођења његовог деде Ким Ил Сунга, оснивача Северне Кореје. Према наводима државне агенције КЦНА, Ким је четири дана пре тога био на састанку Политбироа Радничке партије Кореје, а лист Дејли НК недавно је пренео да је оперисан због кардиоваскуларних проблема и да се опоравља после хируршке интервенције. У међувремену су медији објавили да је шеф једне од најзатворенијих држава на свету “жив и здрав“. Ипак, то код већине није умањило забринутост за живот и здравље 36-годишњег ексцентрика.

Наиме, расправе о томе зашто је Ким Џонг Ун нестао из јавности многи су искористили као повод да се осврну на луксузни и нимало здрав живот због ког је, како се прича, овај особењак, са својих 170 центиметара, успео да догура до чак 140 килограма. Његов лајфстајл извори описују као раскош и изобиље на сваком кораку, а претеривање му је средње име, нарочито кад су у питању жене, храна и алкохол.

Прича се да је, оправдано забринут, познати диктатор чак основао медицински институт који окупља око 130 лекара задужених искључиво за то да воде рачуна о његовом здрављу и спрече дијабетес и кардиоваскуларна обољења. Чак се и говоркало да су, за потребе истраживања, били приморани да шпијунирају гојазне странце, јер њихова наука, с обзиром на сиромаштво и неухрањеност нације, нема довољно знања и искуства са здравственим проблемима изазваним вишком килограма.

Ево како живи Ким Џонг Ун…

Луксузна пића

Алкохол је у Северној Кореји лако доступан и јефтин, али лидер не мари много за локална пића. Напротив, велики је љубитељ америчких алкохолних производа, па је тако на њих само у 2016. потрошио 33.000 долара. Омиљено пиће му је Хеннессy, а воли и вино. Његов лични кувар Кенџи Фуџимото открио је да је Ким једном приликом сам попио 10 флаша вина.

Увозна храна

Ким Џонг Ун не жали пара на добре гурманлуке. Нарочито ако су из увоза. На његовом менију често се нађе најквалитетнија свињетина из Данске, кавијар из Ирана, диња из Кине, чувени јапански бифтек од Кобе говедине… У поменутој 2016. години наводно је потрошио скоро милион долара на кафу из Бразила.

Јахта по мери

Кошаркаш Денис Родман, који је један од Кимових селебрити другара, описао је његову јахту као спој трајекта и Дизни брода. Дуга око 60 метара, ова луксузна Принцесс јахта прављена је специјално за њега, њену унутрашњост краси Фенди дизајн, а цена се процењује на око осам милиона долара.

Скупи поклони

Своју супругу Ри Сол Ју познати диктатор редовно обасипа скупоценим поклонима, а још бољи третман имају чланице његовог харема које имају само два задатка у животу – да изгледају лепо и задовоље Кима. Само на доњи веш за њих потрошио је 2016. чак три и по милиона долара.А да не помињемо редовне поклоне за најближе сараднике који су га коштали више од 11 милиона долара.

Палате

На питање где живи Ким Џонг Ун нема једноставног одговора, с обзиром на то да широм земље има чак 17 луксузних палата у којима одседа наизменично, а власник је и једног острва.

Колекције

Севернокорејски шеф воли да скупља ствари – од жена преко сатова до клавира. На своју колекцију сатова сматра се да је потрошио више од осам милиона долара, а велики је љубитељ и музике, па страствено скупља музичке инструменте, на првом месту клавире, којих има више од 36, а у питању су, наравно, врхунски модели. Ипак, најбогатије звучи његова колекција аутомобила којих, како се шушка, има више од 100. Па, мало ли је?