У Институту за јавно здравство Републике Српске утврдили су да је преминула пацијенткиња из Болнице „Србија“ била позитивна на вирус корона.

У петак вече, 17. априла, са Пала у Болницу „Србија“ у Источном Сарајеву довезена је жена средње животне доби у стању коме. Пацијенткиња је била животно угрожена. Примљена је у Јединицу интензивног лијечења. Љекари и медицинско особље одмах су предузели дијагностичке и терапијске мјере интензивног лијечења. Пацијенткиња је била без респираторних тегоба и није имала повишену тјелесну температуру, кажу у Болници „Србија“.

– Дан касније, у суботу 18. априла, пацијенткиња је добила повишену тјелесну температуру. Одмах је узет брис за тестирање на вирус корона. И поред подузетих мјера интензивног лијечења и напора љекара и особља пацијенткиња је преминула 19. априла усљед посљедичног затајења бубрежне и срчане функције узроковане метаболичком комом и повишеном вриједности шећера у крви. Желим да изразим искрено саучешће породици – рекао је за „Princip News“ директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија.

У Болници „Србија“ кажу да су предузете све заштитне мјере. Урађена је дезинфекција просторија, медицинско особље које је било у контакту са пацијенткињом је упућено у кућну изолацију. Према препорукама епидемиолошке службе обавиће се тестирања.

У Болници „Србија“ истичу да су детаљно разрадили план рада у кризним ситуацијама и да имају довољно медицинског кадра за рад на свим одјељењима.

Одјељење интензивног лијечења као и остала одјељења су у функцији и сви пацијенти могу бити хоспитализовани и адекватно збринути, поручују из Болнице „Србија“.