На подручју општине Соколац у самоизолацији се тренутно налазе 53 лица, а јуче су узети узорци за тестирање на корона вирус од 26 лица која су била у директном и индиректном контакту са првозараженом и резултати се очекују већ данас, истакла је директорица Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ педијатар др Адријана Станар.

– Подаци се континуирано прикупљају, тестирају се ризични контакти. Пријављено је много контаката који не спадају у дефиницију случаја да се морају тестирати, јер су остварени у пролазу. Тестирана су лица која су била у директном контакту, здравствени радници који су извршили љекарски преглед и лабораторијске претраге првозараженог пацијента, као и лица која нису била у директном контакту, тј. контакти контаката и таквих лица је више пријављено, појаснила је др Станар.

Она је истакла да је у дане викенда и Васкршњих празника, 49 лица стављено под здравствени надзор у кућну самоизолацију, док је седам лица изашло из самоизолације.

– Два лица су у суботу, 18. априла напустила локални карантин, након што су њихови тестови на вирус корона били негативни и они се сад налазе у кућној самоизолацији до истека 14 дана, додала је докторица.

Станарева је подсјетила да је неоподно, да се становници општине Соколац и даље придржавају свих превентивних мјера, ношење заштитних маски и рукавица и поштовање осталих наредби од стране Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације.

Према подацима Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, до сада је кроз процес самоизолације евидентирано 248 лица, док је за њих 195 истекао овај вид здравственог надзора. Први позитиван случај на вирус корона у Сокоцу је евидентиран 18. априла код млађе женске особе, која је са респираторним проблемима примљена у ЈЗУ Болница „Србија“ у четвртак, 16. априла.