Прије пет година локална власт општине Соколац кренула је са рјешавањем вијековног проблема безводног дјела ове локалне заједнице. Наиме, заједничким снагама општина Рогатица и Соколац ушле су у релаизацију пројекта снабдијевања водом соколачке мјесне заједнице Бјелосављевићи и сусједне мјесне заједнице Стјенице.

Мало је оних који су били оптимистични да ће овај пројекат да буде остварен, дубоко вјерујући да је то само још једна предизборна кампања. Међутим, прије нешто више од мјесец дана у соколачким селима Ђедовци, Озерковићи, Загајеви, Врхбарје потекла је вода. Коначно је ријешен вијековни проблем становништва овога безводног дијела соколачке општине. Преостало је да становници поменутих села ураде вод од шахтова до својих домаћинстава.

Међутим, у току минулог викенда у селу Ђедовци десио се један вандалски чин. Према ономе што су нам становници овога села рекли, неко је током ноћи избушио цијеви главног вода. Чињеница да постоји могућност да је то урадио неко од мјештана, према њиховим ријечима за сваку је осуду.

Више од једног вијека од када је насељено ово подручје, са најближим извором удаљеним 20 километара, људи из овога краја муку су мучили да одрже своја имања, сналазећи се на разне начине. Данас, када је њихов дугогодишњи проблем рјешен , након много напора и залагања како локалне заједнице, тако и становништва, појединци из непознатих разлога желе да оспоре рад и труд, а мјештанима нанесу огромну штету. Овај вандалски чин биће пријављен полицији, у нади да ће што прије бити откривен и кажњен починиоц штете.

Становништво овога краја недавно се сусрело са још једним проблемом који је изазвао људски фактор, а то је пожар у Иван пољу који је захватио високе шуме. Становници села Кула, Ђедовци и Обртићи, уз помоћ Ватрогасног одјељења , радника Шумског газдинства „Романија“ и Полицијске станице Соколац успјели су да угасе пожар и на тај начин избјегнута је већа материјална штета која је највише пријетила селу Ђедовци.

Фото: Свјетлана Рајић

Свједоци смо да и поред сталних апела руководства општине, Цивилне заштите и Ватрогасног одјељења, у којима се становништво моли да не пале ливаде, поготово у присуству вјетра, јер штете могу бити катастрофалних размјера, грађани остају нијеми и из дана у дан све су чешћи пожари на подручју наше општине. Људски немар, недостатак друштвене одговорности и свијетси у ситуацији када постоји опасност од глобалног проблема који изазива корана вирус је оно што нам најмање треба. У протеклој седмици угашено је 19 пожара, већином шумских пожара који су пријетили да изазову велику материјану штету и угрозе насељена мјеста и животну средину. Протекле седмице горио је и Парк шума Талине у непосредној близини Сокоца, гдје се свакодневно окупља велики број Сокочана , због постојеће трим стазе. Међу грађанима Сокоца постоји сумња, да је овај пожар подметнут са намјером, јер је избио на двије различите стране парцеле, а након двочасовног гашења појавио се и на трећој страни површине која је била захваћена пожаром.

Иако свакодневно примјећујемо недостатак људске свијести, друштвене одговорности и вандалско понашање, било да је ријеч о бацању смећа, извртању клупа и канти за отпад, преко шарања спомен -обиљежја, изругавања, прозивања, брзе вожње, крађе саобраћајних знакова и шахотова, па и случаја бушења цијеви за водовод и изазивања пожара, још увијек постоји, може се рећи, масовнији дио наше популације, а то су савјесни грађани.

Понашање несавјесних појединаца треба санкционисати и строго казнити, а људи који искрено воле Соколац, учиниће све да наше мало мјесто буде што угодније и љепше за живот.

Дозволићу себи да овај текст завршим са ријечима на које сам наишла путем друштвенимх мрежа: „Ако пуно малих људи, учини пуно малих ствари, на пуно малих мјеста, онда они могу промјенити лице земље.“

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.