Помоћ волонтера стиже и у удаљена подручја општине Соколац (ВИДЕО)

0

Због новонастале ситуације и мјера које су предузете за спрјечавање ширења корона вируса, комадант штаба за ванредне ситуације начелник општине Соколац Милован Бјелица донио је одлуку о покретању волонтерског центра, који ће бити задужен за организовање волонтерских тимова с циљем подршке грађанима којима је потребна помоћ. Тимови волонтера имају задатак да у складу са потребама суграђана који се налазе у изолацији у организованим теренским акцијама достављају намирнице, лијекове и хигијенске потребштине суграђанима који нису у могућности да то обаве сами.

Тренутно волонтерски центар чини дванаест особа, ал се свакодневно јављају хумани људи са подручја Сокоца, да питају да ли могу на неки начин да помогну, тако да ће се овај број повећавати.

Ови хумани људи, за три дана од када је покренут волонтерски центар, обишли су двадесет адреса, на које су доставили најпотребније намирнице, хигијенске потребштине и лијекове. Помоћ волонтера стиже и до становништва из сеоских подручја, тј. из удаљених, руралних подручја општине Соколац. Теренске акције водиле су их до села Калаузовићи, Неправдићи, Кнежина, Мангурићи и Каљина, а временске прилике нису им увијек биле наклоњене. Кроз снијег и мећаву, са намирницама пјешачили су и до шест километара да би стигли до, наших људи, којима је била потребна њихова помоћ.

Волонтери у складу са ситуацијом имају сву адекватну опрему, маске, дезинфекциона средства, рукавице.

– Принцип рада је такав да особе којима је потребна помоћ позову волонтерски центар на један од бројева, волонтери унесу у радни налог, поред адресе, броја телефона, шта је потребно од намирница и лијекова да се однесе. Након тога волонтери на адресу доставе потребштине, а уз фискални рачун лица која су тражила помоћ дају им новац. Контактирају нас и људи из иностранства,брину се за своје породице, нарочито људи који имају старије родитеље. Чинимо све да олакшамо нашим суграђанима дане изолације, а велика је ствар нарочито за људе који живе сами када знају да имају коме да се обрате, рекао је један од волонтера Младен Мачар.

Бројеви телефона Волонтерског центра на које се може позвати помоћ волонтера у периоду од 08 до 15 часова су 066/605-408 и 057/444-441.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.