Институције су правовремено реаговале и озбиљно, али остаје брига да ли се придружавамо инструкција. Налазимо се у ванредној ситуацији и то сви морамо да разумијемо, речено је након управо завршеног састанка званичника Републике Српске у Палати Републике.

– Задовољство је што су здравствене инситутуције реаговале како треба, све службе су у приправности. Вјероватно неће бити могуће организовати ни школу до краја полугодишта – поручује предсједница РС Жељка Цвијановић.

По њеним ријечима, Влада доноси мјере за помоћ привреди која ће претрпјети штете и мора се дефинисати сет мјера за помоћ њима и породицама.

– Дијалог између пословне заједнице и Владе ће бити континуиран. Туризам и угоститељство, а и производња ће сигурно претрпјети штету. Једна од мјера која је већ дефинисана је мораторијум на плаћање кредита. Породице не треба да живе у страху шта ће се десити ако не могу да плате рату, али ни привредници – каже она.

Како је рекла, намјера је да организујемо Фонд за помоћ и обнову привреде. Прикупљаће се средства међународна, али и из домачих извора.

Већина грађана заслужује сваку похвалу за понашање, али се због неодговорних мора и пооштирит казнена политика. То подразумијева увезаност свих институција. Захваљујемо и нашим здравственим радницима који су нас упозорили на вријеме и који су споремно реаговали – истиче Цвијановићева.

Истакла је да је ова криза је велики тест за цијели свијет и нас у РС.

– Сигурна сам да ћемо изаћи као побједници, али се припремамо да интервенишемо у економској сфери – додаје она.

Премијер РС Радован Вишковић каже да Привредна комора није упутила никакав захтјев за стављање ван снаге уредбе о замрзавању цијена, већ да се о томе разговарало на састанку са привредницима.

– Ово је жив процес и одлука која донесе кризни штаб не вриједи на неодређен период. И ова одлука ће бити искоригована у складу са оним што заиста влада на терену, а не зато што неко тако каже – каже Вишковић.

Већ смо обезбједили новац и када буде требало одређене основне животне намирнице ћемо обезбједити и ставити на тржиште, додаје премијер.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да Предсједништво може да усагласи политике које Централна банка мора да проведе.

– Мјере које смо дефинисале треба да иду за подришку здравственом сектору и мислим да се то одвија коректно. Ограничен нам је могућност набавке нове опреме, али покушавамо. Не можемо да кажемо да смо нешто обезбједили, али су интензивни разговори са Кином по том питању. УНДП ће исто реаговати на то питање. Важно је да највећа опасност је од неодговорних појединаца, иако се већина понаша коректно. Данас смо чули да је из Словеније дошао аутобус са људима који су радили у ресторану члији власник има вирус – каже Додик.

Како је рекао покушавамо да ријешимо питање транзита роба.

– Евидентно је да ће бити штета и зато смо се опредијелили и за овај фонд – додаје Додик.